"Den första människa, som inhängnade ett stycke jord och förklarade: detta tillhör mig, och fanna andra, som var enfaldiga nog att tro på honom, han var den verklige grundläggaren av de borgeliga samhället. Hur många brott, hur många krig och mord, hur mycke elände och fasa skulle inte männskligheten ha besparats, om de funnits någon, som ryckt upp gränspålarna eller grävt igen dikena och ropat till sina likar: Lyssna inte på den bedragaren, ni är förorare om ni glömmer att grödan tillhör alla men jorden tillhör ingen" (1755)
Jean Jacques Rousseau (1712-1778)
2 kommentarer:
I Australien ansåg urinvånarna (aborginerna) att människan inte kan äga land. Allt land tillhör alla, ansåg de.
Därför kunde de vita invandrarna lägga beslag på den mark de ville, ingen ägde den ju.
Jag är osäker på hur det var i nordamerika, om indianerna ansåg sig äga sitt land gemensamt eller om det fanns privatägda landområden. Fast det spelade ju inte så stor roll, de vita invandrarna tog till det resoluta greppet att helt sonika utrota indianerna och så var den frågan löst.
Spanjorerna gjorde ju likadant i latinamerika, för att inte tala om hur engelsmännen betedde sig i sina erövrade kolonier.
Kung Leopold II av Belgien utrotade 10 miljoner kongoleser under förevändning att de nog inte kunde räknas som människor.
Alla gammla byggnader i Bryssel där EU har möten är byggda med kungliga blodspengar...
Jag skulle nog säga "grunden till klassamhället" - det finns ju fler härskarklasser i historien än borgarna.
Angående Lasses funderingar så tror jag att jordägande i västeuropeisk mening inte förekom hos urinnevånarna på de amerikanska kontinenterna. Det gäller även högkulturerna i Sydamerika.
Skicka en kommentar