onsdag, maj 12, 2010

Noll tolerans mot rasism och främlingsfientlighet gäller hos oss i Vänsterpartiet.

I går kallade vi i Vänsterpartiet i Emmaboda kommun till pressträff med våra lokala tidningar, Östran, Barometern och Kalmar läns tidning. Den sistnämnda dök aldrig upp men med de två övriga fick vi en bra och givande samtal med.

Vårt ämne igår var att vi är trötta på smygrasismen som finns lite här och var i samhället. Vi vill visa att det finns andra krafter och andra möjligheter än den inskränkta främlingsfientlighetens väg. Nu är inte Emmaboda på något sätt värre än andra ställen, tvärtom. Men det gäller att sätta ner foten i tid innan de större problemen uppstår. Vi undrar vilka mörka mekanismer som kommer i rörelse hos andra när flyktingar och invandrare vill komma till tals. Vad är det som gör att det värsta ur människan kommer till ytan vid dessa tillfällen. Nu får det vara nog och därför sätter vi ner foten och reagerar.

Detta blev Östrans artikel som man kan läsa i dagens papperstidning men inte på deras hemsida. Det är Anna Börje som har skrivit artikeln.


"Kommentarerna på nätet skrämmer Vänsterpartiet i Emmaboda.
När Östran skrev om 10-barnsfamiljen från Somalia - som bor i två trerummare i Lindås - gick många läsare i taket.

Inte många av kommentar på nätet är positiva och Vänsterpartisterna hör också hur "vanligt folk" i Emmaboda kommun diskuterar och pratar.

– Det är skrämmande, tycker Hugo Grönlund, Nicke Grozdanovski, Mikael Nilsson och Lise Kroer.

– Vi inom Vänsterpartiet står för allas lika värde. Vi slåss för de utförsäkrades rätt och för de asylsökandes rätt, säger gruppledaren Mikael Nilsson.
Smygrasismen bekymrar partiet, liksom att faktum att det främlingsfientliga partiet Svenskarna Parti kandiderar i årets kommunalval i Emmaboda.

– I kristider finns det en grogrund för att svaga slår på ännu svagare och det måste vi försöka förhindra, säger Nicke Grozdanovski.

– Vi politiker måste ta ställning till hur vi vill ha det i vår kommun. Vi måste se invandrarna och flyktingarna som en tillgång, inte minst i en kommun där befolkningen hela tiden minskar. Vi måste våga att ställa oss upp och säga ifrån och visa vår solidaritet för dem som kommer från andra kulturer.
Vänsterpartiet är också bekymrade över de ensamkommande flyktingbarn som kommunen beslutat att ta emot. Det handlar om fem ungdomar per år.

– Det är inga busslaster, säger Hugo Grönlund.
Inom kort kommer kommunen att fatta beslut om hur och när barnen och ungdomarna ska tas emot.

– För dessa barns skull måste vi försöka få till en ändrad attityd i Emmaboda, menar Vänsterpartiet.
Hur det ska gå till menar politikerna har med upplysning att göra.

– Ofta handlar det om okunskap och rädsla, där har vi politiker ett gemensamt ansvar, vi ska våga ta debatterna och prata öppet om problemen. Vi kan inte sopa det här under mattan!"

4 kommentarer:

Ulf Vargek sa...

Bra skrivet Nicke! Vi får aldrig tolerera att mörkrets krafter kommer till tals. Rasism och Främlingsfientlighet hör inte hemma i ett modernt upplyst samhälle.

Mikael.R.Nilsson sa...

Bra Nicke men rubriken rasism är felstavat.

Anonym sa...

ne rasism o kommunism hör inte hemma 2010

Nicke Grozdanovski sa...

Anonym.. jag vet inte var du hittar kommunism i denna artikel. Den här artikeln handlar om rasimsne i samhället och där var vi överens