torsdag, maj 27, 2010

Längst med Lindåsen

Att vandra i skog och mark så här års är hur ljuvligt som helst och vi i Emmaboda kommun har några vackra vandringsleder som är en fröjd att gå i. Den jag mest har undersökt är Bielkeleden. Den är 5,5 km lång och följer i stort sätt Grimmansmålasjön runt. Det är vacker led med mycket sevärdheter och det är på Lindåsen man vandrar längst med sjöns strand. Här finns skön natur, geologiska sevärdheter och historisk mark. I går följde jag ledens norra del och kameran och Tornado var med så klart. Det blev dessa bilder som följer nere.

Kopparbron måste man alltid över om man ska gå över leden. Bron är nybyggd som ni kan se och är inte av koppar utan av vacker trä. Men enligt en sägen fanns här en bro långt innan medeltiden som var byggd av koppar. En rik och mäktig man vid namn Algut bodde på den tiden ute på holmen . Enligt sägnen hånade han här mitt på bron en gång självaste Åskguden Tor under ett regnoväder. Han skrek med knuten näve upp mot himlen "Där uppe dundrar du, men här nere bestämmer jag". Han hann knappt säga meningen färdig förrän en blixt slog ner på bron och bron kollapsade och drog med sig männen och hästarna ner i djupet. Om historien är sann? Tja vad vet jag men man ska nog inte reta Gudarna alltför mycket :-)

















Naturen när den är som grymmast















Bakom åsen skymtar Grimmansmålasjön












Badberget. Här nere kan man se isräfflor från inlandsisen rörelse. Bergrunden i området är mycket gammal, sk urberg som uppstod för 1,8 miljarder år sedan.













Grimmansmålasjön ser här ut som en havsvik. Lägg märke till de små öarna där granen har slagit rot i.















Terrängen kuperad här längs med åsen. Med många stenar och klippblock.















Grimmansmålasjöns norra ände.












Stock och sten.. Det gäller att se upp var man sätter sina fötter när man vandrar längst med åsen. Men Tornado är lätt på tassarna och hoppar över även om han här tvekar lite
















Det är för högt för dig Tornado.















Vacker vy över sjön. Även Tornado ser ut att njuta av utsikten.













Här är en Åsgrav. Här tror man att ett stort isblock har legat kvar här när inlandsisen drog sig undan. Blockets tyngd tryckte ner marken så att denna "grav" uppstod.

Som ni har sett på dessa bilder är det en fantastisk natur som finns runt omkring. Det gäller bara att inte bli hemmablind, för även om ni bor någon annanstans än Emmaboda kommun har ni med största säkerhet sevärdheter att beskåda. Det gäller att ha sina ögon öppna och se allt det vackra som finns i era hembygder. Sverige är ett stort och omväxlande och vackert land som är väl värt att upptäcka

2 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

De där stenebackarna skulle väl inte den ihärdigaste smålänning kunna odla upp! Mer vackra än matnyttiga, kan man kanske tycka. Fast kanske mest vackra så här års.

Och jag säger bara "Don't mess with Asa-Thor, för då smäller det" !

Karin sa...

Det är så otroligt vackert o du är en sån bra fotograf. Tornado är lika fin på alla kort.
Visst var det till den platsen vi var en sen sensommar kväll ??

Kram Karin