lördag, maj 29, 2010

Emmaboda- En solidarisk kommun









Vi har under mandatperioden 2006-2010 ingått i en stabil och konstruktiv vänstermajoritet i kommunen tillsammans med Socialdemokraterna. Som lokalförening arbetar vi stenhårt med de frågor som är viktiga för Emmaboda kommun.

Verka för bättre kommunikationer:
Utveckla närtrafiken. Brist på kommunal kollektivtrafik är även en miljöfråga men också ett socialt problem. Vi är glada för den stora satsningen med Emmabodabanan där Emmaboda fortsatta status som centrum i Sydost stärks i regionen. Viktigt att pendeltågstrafiken till Växjö, Kalmar och Karlskrona kommer igång.

Värna den kommunala verksamheten:
Kommunal verksamhet som t ex. skola, äldreomsorg, barnomsorg skall fortsatt bedrivas i kommunal regi. En röst på vänsterpartiet är en röst för en sund utveckling inom vår gemensamma sektor där vi har demokratisk insyn och där verksamheten kan drivas utan privata vinstintressen. Vänsterpartiet i Emmaboda vill att äldre ska kunna välja att bo kvar hemma i den egna bostaden men ha möjlighet att flytta till ett särskilt boendet om så önskas. Barnets bästa ska alltid stå i centrum. Skolan ska vara demokratiskt styrd där eleverna ska ha stort inflytande.
Rätt till heltid och möjlighet till deltid, detta har påbörjat och detta kommer vi fortsätta att arbeta för kommande mandatperiod. De kommunalanställdas lön och arbetsmiljö ska vara ett föredöme. Vi värnar om våra välfärdsarbetare i vår kommun.
Emmaboda kommun ska enbart göra upphandlingar med företag som tecknat kollektivavtal.

En kommun för alla:
Vi vill verka för en öppen syn på människor oavsett ursprung och bakgrund. Vi ser alla människor i vår kommun som en tillgång och alla ska känna sig välkomna i samhället. Vi vill motverka alla eventuella rasistiska tendenser som uppkommer i kommunen. Vi ska stå som en motvikt deras förskräckliga människosyn. Vänsterpartiet är ett parti där allas lika värde är centralt begrepp. Ingen ska diskrimineras oavsett klass, kön, religiös hemvist, sexuell läggning mm. Mångfalden i ett samhälle är något som gynnar alla. Ett samhälle som är öppet för olika sorters människor visar på styrka, engagemang och kunskap.


Kultur:
En fortsatt satsning på vårt huvudbibliotek där vi också givetvis värnar om våra bibliotek i ytterområdena. Biblioteken ska vara ett kulturcentrum och tillgängligt för alla. Vi vill ha låga avgifter i kulturskolan där alla elever som önskar ska kunna ta del av kulturskolans utbud. Stöd till kulturföreningar är viktig för att fasthålla och utveckla ett rikt kulturliv i hela kommunen. Vi vill fortsatt verka för att konst och konsthantverk ska ingå i alla nya lokalsatsningar.

Miljö:
Fortsatt satsning på ekologisk närproducerad mat till den kommunala mathållningen. Långsiktiga miljöhänsyn är billigare än kortsiktiga vinster. Successivt byta ut alla bensindrivna bilar i den kommunala bilparken så att alla bilar drivas miljövänligt
.


Jämställdhet:
Kommunens nämnder och förvaltningar måste följa jämställdhetslagen och kontinuerligt utvärdera arbetet för jämställdhet. Ingen könsrelaterad diskriminering får förekomma inom områden där kommunen har ansvar. Vi vill givetvis verka för att det inte heller förekommer någon annanstans i vår kommun.

Befolkning:
Med satsning på kollektivtrafik, bra miljö, och en väl fungerande välfärd vet vi att det befrämjar en positiv befolkningsutveckling. Det är viktigt att satsa på turismen och att vi är stolta att visa upp vår kommun för våra besökare. Det är viktigt att utomstående får en positiv bild av Emmaboda kommun och att vi visar att vi är en kommun som vågar satsa. Där är satsningen i Boda Glasbruk en del i detta men även de tilltänkta renoveringarna av Bjurbäcksskolans lågstadie och Lindås skola. Vi måste skapa en attraktiv kommun inte bara för att få nyinflyttande utan även behålla de som redan bor här. Vi måste ge våra ungdomar, barnfamiljer, äldre och andra som bor i kommunen en framtidstro. Om vi inte själva trivs i Emmaboda kommun vem ska då göra det. Hela kommunen ska leva och vänsterpartiet kommer alltid att arbeta för att hålla ihop kommunen från norr till söder, väst till öst. En röst på Vänsterpartiet är en röst för en kommun som även i fortsättningen vill utvecklas och blomstra.

Om du vill veta mera : Vänsterpartiet i Emmaboda kommuns hemsida: http://www.vp.has.it/
Mikael Nilsson blogg: http://mikaelrnilsson.blogspot.com/
Nicke Grozdanovski blogg: http://nicke-grozdanovski.blogspot.com/
Vill du bli medlem så maila: nicke.grozdanovski@vansterpartiet.se










Några av vänsterpartiets kandidater till Emmaboda kommunfullmäktige:
Från vänster: Nicke Grozdanovski, Lise Kroer, Daniel Miletic, Mikael Nilsson, Janne Brunni och Hugo Grönlund

Inga kommentarer: