fredag, oktober 31, 2008

Vänsterpartiet tredje största partiet

I morse kom en opinionsundersökning från DN/Synovate som visade det som man trodde skulle ske sedan Mona Sahlins debacel tillsammans med miljöpartiet för en månad sedan då man ställde vänsterpartiet utanför det kommande regeringsammarbetet. Vi har dessutom en finanskris som har slagit hårt i ekonomin. Vänsterpartiet går framåt med 2,3 procentenheter till 7,4% , samtidigt som socialdemokraterna backar med hela 6,2 procentenheter till 39,5 %.

Det var länge sedan vi hade sådana här siffror och även om man inte ska dra för stora växlar av denna undersökning är det ändå värt att uppmärksamma detta. Vi har skött detta trassel inom oppositionen på ett bra sätt och det visar sig nu i denna mätning och hoppas det inte är en engångstrend utan att vi nu lägger grunden för en stabil uppgång mot 10% nivån. Det tycker jag är en rimlig nivå för vänsterpartiet inför valet 2010. Vi har dessutom fått utrymme i media och har visat att vi är tydliga i vår kritik mot den nyliberala ekonomiska politik som har förvärrat den ekonomiska krisen. Det är därför vi har blivit attraktiva bland väljarna.

Andra partier som är vinnare i denna undersökning är Moderaterna som går framåt med hela 4,5 procentenheter till 26,1% och Miljöpartiet som går fram med 1,1 till 7,3%.

Glädjande är att Sverigedemokraterna tappar -1,5 och är just nu långt i från 4% spärren med sina 2,3%. De ska hålla sig i den nivån i framtiden.

Övriga partier får:
Folkpartiet 7,3% (+0,8)
Kristdemokraterna 3,3% (-0,4)
Centerpartiet 5,6% (-0,5)

Inga kommentarer: