måndag, oktober 13, 2008

Partiledardebatten

Jag tillhör den skaran som älskar debatter och därför satt jag som klistrad framför TV:n i går och följde partiledar debatten. Många tycker att de bara käbblar och att det är en kvalificerad pajkastning som föregås dessa debatter. Jag förstår att folk tycker så men samtidigt är det de som är debatt även om jag gärna skulle vilja efterlysa egna idéer Det handlar om att ha egna lösningar och idéer men även blotta motståndarens politik. Det är som en fotbolls match där det visserligen går ut på att spela bra men även förhindra motståndarna att spela på topp. Det är oftast så man vinner matcher. Bra försvar och ett bra anfall.

Jag hade tänkt börja med att betygsätta partiledarna men kom på mig att det inte skulle vara speciellt bra eftersom jag knappast kan beskyllas för att vara neutral. Men jag tyckte Lars Ohly var briljant i går. Han kom i sin rätt och med båda vassa argument och glatt humör svingade han vänsterns politik mot den sittande regeringen men även svarade på den röra som Mona Sahlin (s) och Miljöpartiet skapade förra veckan.

Jag tycker om att vi har tre olika partier på vänstersidan som har olika partiprogram där alla kan välja vilka de tycker passar just dem. Återigen till Ohly som verkligen älskar att debattera. Han kändes bekväm i sin roll och lyckades förmedla vår politik på ett tydligt sätt. Det är inte sant som borgarna säger att vi pratar enbart om försäkringar och bidrag trots att detta hänger i hop med jobben. Vi vill anställa fler i den offentliga sektorn där vi vet att de behövs mer händer. För att ge bättre omsorg, bättre välfärd och bättre service till medborgarna. Dessutom skapas jobb av att människor har köpkraft till att handla varor och andra nödvändningheter. Då är inte sänkt A-kassa rätta vägen att gå. Det skapar otrygghet för människor och speciellt i dessa tider då varslen står som spön i backen.

Att höra Alliansen likt en mantra gång på gång säga hur många jobb som skapat under deras regim samtidigt som vi dagligen läser och får rapporter om varslen ute i landet där tusentals människor drabbas. Det är inte verklighetsförankrat och som många inte känner igen sig. När jobben kom sa regeringen att det var deras politik som var det som var orsaken och nu när jobben försvinner beror det enligt de på den rådande lågkonjukturen. Man har innan det angripit A-kassan med kraftiga avgiftshöjning och sänkt ersättningnivå och samtidigt som man kallar det bidrag. Det har inneburit att massor av människor har lämnat A-kassan p g a att man inte har råd att vara med. Att då inte ens ha viljan att diskutera en höjning av A-kassan är inte speciellt bra med tanke på de senaste tidens händelser.

Debatten igår visade att finns klara skillnader mellan partierna, eller åtminstone mellan vissa av partierna. Vi vet inte vad som skiljer centerpartiet, folkpartiet och moderaterna. De talar med en tunga alla tre. Kristdemokraterna gör de också men skiljer sig i frågan om könsneutrala äktenskap där enda gången oenigheten på den borgerliga sidan visade sig. Även om jag absolut inte håller med Göran Hägglunds och hans parti i denna fråga så är det ändå ett sundhetstecken att de trots allt kämpar inom alliansen för sin åsikt i detta ämne.

När det gäller oss på den vänstra kanten är det viktigt att trots att vi är tre olika partier inte gnager på varandra. Vi ska bejaka vår olikhet men rikta udden mot denna orättvisa allians som styr vårt land. Vi är våra väljare och de vi företräder skyldiga att göra allt vad vi kan för att få bort alliansen. Det kommer inte bli lätt och det kommer krävas mycket arbete ända fram till valdagen den 19 september. Låt oss fortsätta kampen för rättvisa, jämlikhet och solidaritet för alla.

Inga kommentarer: