torsdag, oktober 09, 2008

Fackförbund kritiska mot samarbetet

LO:s ordförande Wanja Lundy-Wedin tycker det är fel att stänga dörren för vänsterpartiet även om hon ställer krav på vänsterpartiet. Ett sådant krav enligt henne är att partiet tydligt ställer upp på de ekonomisk-politiska ramverken.

Socialdemokraterna har framhållit att det är vänsterpartiets vilja att diskutera de ekonomiska ramverken som förhindrar ett fördjupat samarbete. Det är en förklaring som Lars Ohly inte ger så mycket för:

– Vi ställer inte upp några ultimatum. Vi är beredda att diskutera allt. Men för oss är det helt avgörande att vi kan komma överens om en politik för ökad rättvisa, bättre välfärd och klimatinvesteringar, säger Ohly.

Kommunals ordförande Ylva Thörn överraskades av beskedet om det nära samarbetet mellan bara s och mp.
-Det är för tidigt att stänga några dörrar. Den typiska arbetarklassen känner sig utanför, säger hon. Vidare säger hon:

–Miljöpartiets politik har inte alltid varit löntagarvänlig vad gäller olika arbetsmarknadsfrågor och frågor som gällt förskolan och skolan, där har man inte tyckt som vi, säger Ylva Thörn.

Byggnads ordförande Hans Tilly skulle gärna ha sett att alla tre oppositionspartierna var med i samarbetet som nu inleds.
-Min uppfattning är att våra medlemmar vill gå åt vänster

Sekos ordförande Janne Rudén påpekar att många i hans förbund och andra LO-förbund uttrycker klara vänstersympatier i valen.

Inga kommentarer: