tisdag, oktober 14, 2008

Hösten på bästa humör

Vi är mitt i höstens årstid och hösten är en nyckfull månad som bjuder på omväxlande väder och vind. I dag var den på ett strålande gott humör vilket dessa bilder visar. Bilderna är tagna i Linnefors som ligger strax söder om Emmaboda.Löven ligger som en gul matta framför huset i bakgrunden.

Den gamla vägen mellan Vissefjärda och Emmaboda gick förbi Linnefors.
Trädens lövfällning har kommit till olika stadier. Medan Lönnen visar upp sin prakt har många träd redan tappat alla sina löv.


Stenmurar har alltid fascinerat mig. Denna mur har anor från den gamla järnbruket som låg här i slutet på 1700-talet.


Sådana här trädkojor byggde inte jag när jag var liten.


På den här platsen fanns förr Linnefors järnbruk som invigdes den 27:e augusti 1738. Bruket blev traktens största arbetsgivare med 70 av socknens 900 invånare på avlöningslistan. Dessutom fanns det i varenda by, bönder och backstugusittare vilka extraknäckte som skogshuggare, kolare, malmupptagare och körkarlar. Industrialismen hade tagit sitt första grepp om det gamla bondesamhället. Att driva järnbruk i Småland kunde göra vem som helst nervsvag, konjukturerna växlade i takt med hammarslagen. Efter drygt 100 år tröttnade ägarna och masugnen släcktes. Ingen av de gamla industribyggnaderna finns kvar.

Lönnen som bara har Eken som konkurrent till titeln trädens konung. De har magnifika blad som varje människa känner igen att det tillhör LönnFlyttfåglar hör hösten till och dessa som jag förmodar är Gäss flyger i en klassisk plogformation. Vacker bild där fåglarnas konturer matchar den blåa himmel. Hoppas de får en trevlig resa vart än målet är och hälsa de välkomna tillbaka igen när det våras.När Löven faller...
Blommande blommor finns inte så många så här års. Dessa odlade vackra blommor hittade jag vid gårdsplanen där jag bor.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Otroligt vad vackert höstens färger kan göra Småland ännu vackrare.
Sist vi gick där var det sommar.

Kram Karin

Anonym sa...

Fina bilder på fin natur i sin vackraste skrud.

Björn Nilsson sa...

Trevligt. Jag gillade bland annat den där lilla kåken som såg ut som en förväxt fågelholk!

Nicke Grozdanovski sa...

Karin- Det är en otroligt färgprakt som hösten bjuder oss på. Alla årstiden har sin tjusning.

kram

Nicke Grozdanovski sa...

Lasse och Björn- tack för de berömande orden. Den där lilla kåken är otroligt häftigt för den är byggd över vattnet. Sådan träkojor byggde inte jag när jag var liten :-)