lördag, oktober 04, 2008

Socialdemokraterna lämnar walk over om kollektivavtalen

- Vi skulle gå med i EU för att påverka, menade de som propagerade för medlemskap inför folkomröstningen. Nu när den svenska kollektivavtalsmodellen ligger i stöpsleven är socialdemokraterna inte ens beredda att skjuta upp beslutet om ett nytt EU-fördrag i en månad.

- Jag måste säga att jag är väldigt besviken, säger Josefin Brink, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Vänsterpartiet, efter beskedet att socialdemokraterna beslutat att rösta ja till Lissabonfördraget utan några villkor.
Vänsterpartiet har sedan domen mot Byggnads i det så kallade Vaxholmsmålet föll i EG-domstolen krävt att Sverige ska skjuta upp godkännandet av Lissabonfördraget tills vi fått bindande garantier för kollektivavtalsmodellen och de fackliga rättigheterna. LO-kongressen krävde att godkännandet av fördraget skulle skjutas upp till dess regeringens utredning om domens konsekvens för arbetsrätten i Sverige presenterats i december.

- Socialdemokraterna har makten att sätta press på regeringen att förhandla om garantier för kollektivavtal och strejkrätt, men väljer att lämna walk over. Detta är verkligen en dyster dag för den svenska arbetarrörelsen, avslutar Josefin Brink.

Inga kommentarer: