tisdag, mars 18, 2008

Regeringens förslag underminerar varandra

Vänsterpartiet välkomnar regeringens förslag om att förstärka förskollärarnas pedagogiska ansvar men beklagar samtidigt att det urholkas av de parallella förslagen om vårdnadsbidrag och barnomsorgspeng.

- Regeringen tänker rätt när de satsar på en kompentenshöjning i förskolan. Det finns all anledning att satsa på den offentliga barnomsorgen. Vi behöver mindre barngrupper, fler förskollärare, ökad tillgång till barnomsorg på obekväm arbetstid och en ökad pedagogisk mångfald, säger Rossana Dinamarca (v), riksdagsledamot i utbildningsutskottet.

- Därför är det obegripligt att de samtidigt vill införa vårdnadsbidrag och barnomsorgspeng. Då urholkas den kommunala förskolan genom att man lägger resurserna på privata lösningar utan offentlig insyn över den pedagogiska verksamheten, säger Rossana Dinamarca.

Vänsterpartiet har tidigare kritiserat regeringens s k familjepolitiska åtgärder ur både jämställdhets- och välfärdssynpunkt. Förutom att resurser stjäls från den kommunala förskolan är det en uppenbar risk att förslag som vårdnadsbidraget underminerar kvinnors ställning på arbetsmarknaden och ekonomiska självständighet.

Inga kommentarer: