tisdag, mars 25, 2008

Nej Maud, barnbidrag ska inte vara fattigvård

Centerpartiet har föreslagit att föräldrar som tjänar mer än 20 000 kronor i månaden inte ska få något barnbidrag. Syftet sägs vara att komma åt de höginkomsttagare som inte behöver pengarna till mat och kläder åt barnet utan kan sätta in hela bidraget på banken. Vänsterpartiet avvisar förslaget.

– 20 000 kronor är ingen stor månadslön. Förslaget skulle slå hårt mot de flesta barnfamiljer medan de verkliga höginkomsttagarna inte drabbas alls. På sikt skulle hela systemet urholkas. Detta drabbar främst barnen till kvinnor med deltidsarbeten och låga löner, säger LiseLotte Olsson, riksdagsledamot (v) i socialförsäkringsutskottet.

Vänsterpartiet värnar systemet med de generella barnbidragen. Barnbidraget är ett träffsäkert sätt att stärka alla barnfamiljers ekonomi. Om centerpartiet verkligen menar att de vill satsa på låginkomsttagarna så bör de i stället se till att barnen som lever i de allra fattigaste familjerna kan få ta del av höjningar av barnbidrag och underhållsstöd. I dag minskas nämligen familjens försörjningsstöd om barnbidraget eller underhållsstödet ökar.

– Vi vill inte ha något ”fattigvårdstänkande” i socialförsäkringssystemet. Vi vill ha ett förutsägbart system med generella barnbidrag till alla. Ingen ska behöva stå med mössan i handen och niga eller bocka för att få barnbidrag. Centerpartiets prat om att de vill gynna låginkomsttagarna är en skenmanöver som döljer att regeringen vill montera ned hela socialförsäkringssystemet, säger LiseLotte Olsson.

Inga kommentarer: