Gårdagens kommunfullmäktige genomfördes i Lindås Folkets Hus där några av Lindås företag och föreningar berättade om sin verksamhet. Det var intressant att höra om dessa olika organisationer och eldsjälar som finns i Lindås.
Emmaboda kommuns konsumentrådgivning var vår viktigaste punkt på fullmäktiges bord. Sedan 1 april 2006 har vi köpt via ett avtal tjänsten av Oskarshamn kommun. Tjänsten kostade 50 000 kronor årligen och under året 2006 som är den senaste statistiken vi har togs 117 kontakter från Emmaboda kommun. För medborgarna är denna tjänst kostnadsfri.
Avtalet löpte ut 1 januari 2008 och kommunledningskontoret har fått i uppgift att finna en ny lösning. De medel som Socialnämnden har haft till detta ska överföras till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige beslutade att 50 000 kronor ska överföras. Vi i vänsterpartiet ville ytterligare ha en Att-sats i beslutet och den lyder:
Konsumentrådgivningen ska etableras snarast möjligt och ha samma kvalitet och omfattning som tidigare.
Fullmäktige beslutade att följa vänsterpartiets linje och det är viktigt att ha den sista Att satsen med som en påminnelse så att inte konsumentrådgivningen schabblas bort för det är en hjärtefråga för oss i vänsterpartiet att kommuninvånarna ska ha denna möjlighet till rådgivning.
I en motion till fullmäktige ville Kristdemokraterna ansluta kommunen till Sveriges Ekokommuner. Men vi avslog motionen till Sven-Åke Svenssons (kd) förtrett. Inte ens hans allians kompisar höll med honom i den begärda voteringen. Anledningen till att vi avslog denna motion är att vi har en arbetsgrupp som heter Hållbar hälsa och miljö som arbetar med samma frågor som EKO-kommunerna. Vi ansåg att de inte finns någon anledning att gå med i en ytterligare organisation som har samma frågor på sin agenda. Sven Åke Svensson (kd) hade hoppats att få stöd av miljöpartiet för sin motion men inte ens Inger Bark- Lagergren (mp) höll med kristdemokraterna utan stödde Kommunstyrelsens förslag.
I en fråga till kommunfullmäktige undrade jag hur läget ser ut i järnvägsfronten. Vår identitet i Emmaboda är att vara en järnvägsknut och det är klart att risken för nedläggning av sträckan till Karlskrona är oroväckande.
Svaret från kommunalrådet Ann-Marie Fagerström (s) var att det ska bildas en arbetsgrupp som ska arbeta med denna fråga som berör hela sydostregionen. Tre skäl att behålla tågtrafiken har listats, universitet och högskolor, arbetsmarknaden och miljön. Christer Jonsson (c) menade helt rätt att bollen i första hand ligger hos länstrafikbolagen i Kalmar och Blekinge. De är de som avgör om viljan finns att behålla trafiken på sträckan Karlskrona- Emmaboda.
Tågfrågan är nog den största frågan vi har att slåss för förnärvarande. Den är livsviktig för vår region och om sträckan en gång läggs ner så är det för gott. Denna kamp måste vi bara vinna så enkelt är det och vi måste på alla sätt påverka så att regeringen fattar rätt beslut i höst som innebär en satsning på tågtrafiken här i sydost.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar