lördag, mars 15, 2008

Bojkotta McDonalds

I dag genomför Syndikalisterna en blockad mot McDonalds i Nybro som har anlitat en städbolag som betalar 33 kronor timmen till sina anställda där de dessutom jobbar nattetid. En man från Indien har tillsammans med en annan man städat McDonalds lokaler sju dagar i veckan, sex timmar varje natt - från midnatt till 06.00. En till två gånger i veckan jobbade de en timme extra. Enligt uppgift från Syndikalisterna har mannen arbetat utan rätt till ledighet, sjuklön och semester - till en genomsnittslön på 33 kronor i timmen.

Ytterst har givetvis städbolaget det stora ansvaret men hamburgerkedjan har också ett mycket stort ansvar som anlitar detta städbolag. De tjänar mycket pengar på att anlita städbolaget som kan erbjuda sina tjänster billigt eftersom de betalar usla löner.

Om det finns massor av människor som städar för löner som är en bråkdel av kollektivavtalets löner, hur ska då andra städare i längden kunna behålla sina löner. Om inte facket gör något kommer arbetsgivarna att fortsätta anställa papperslösa invandrare, vilket pressar allas löner neråt

Någon måste sätta ner foten och tala om att vi accepterar inte svältlöner i Sverige. Det gör man genom att sätta press på företaget samt att upplysa allmänheten om vad som pågår. Jag stödjer syndikalisternas kamp, som är allas vår kamp för vettiga löner med bra kollektivavtal.

Inga kommentarer: