söndag, mars 30, 2008

Hammarby IF anno 2008


Ny allsvensk säsong stundar för Hammarby. En säsong som jag tror kommer sluta med en topplacering för Bajen. I mitt tips i går tippade jag Hammarby på en andra plats i min sluttabell och som jag skrev då hade jag både hjärta och en del hjärna som stöd för det tipset. Det är en spelare som gör att optimismen spirar på Söderstadion och bland de grönvita supportrarna. Jag pratar givetvis om den svenske landslagsmålvakten Rami Shaaban som är årets värvning i allsvenskan. Det är bara AIK:s nyförvärv Bojan Djordjic som kan mäta sig med värvningen av Rami. Framgång byggs med en trygg defensiv, det fick vi se prov på förra året i Bajen då Richard Kingson gjorde succé i målet. Det innebar ett tryggare spel för backarna och för mittfältet och det gjorde att Hammarby låg bland topplagen i serien. När Kingson lämnade oss så dalade även Hammarbys spel under hösten och man slutade sexa. Nu ska Rami Shaaban skapa denna stabilitet under säsongen och med en bra back up i Kristoffer Björklund har Bajen det gått ställt mellan stolparna.

Försvaret ser starkt ut med lagkapten Suleyman Sleyman i spetsen. Han är en viktig ledargestalt och har stor rutin i försvaret. Sleyman är en kult spelare och ger 150 % i varje match och får med sig övriga spelares kämpaglöd. Övriga backar har stor potential att stänga igen. Dansken Christian Traoré gjorde en bra fjolårs säsong. Han är en kraftfull rutinerad mittback som är nyttig i försvaret. På kanterna finns David Johansson som är offensiv lagt kantspelare och den vindsnabbe José Monteiro är bollsäker och även han kan ge sig ut på offensiva räder. Andra backar som är viktiga för Hammarby är Emil Johansson, Klebér Saarenpää om han får vara skadefri.


På mitten har Hammarby tyvärr tappat Sebastian Eguren som är utlånad till spanska Villareal fram till sommaren, frågan är om han kommer tillbaka. Det är ett avbräck för Bajen men dessa pengar man fick för utlåningen möjliggjorde att man kunde lösa ut Rami Shaaban från hans tidigare klubb, norska Fredrikstad. Istället för Eguren har vi fått in en annan spelare från Uruguay nämligen Claudio Dadomo som jag tror kan fylla saknaden av Eguren. Mittfältet är Bajens starkaste lagdel och där har vi många nyckelspelare för laget. Både Louay "Lolo" Chanko och Petter Andersson håller hög allsvensk klass. Chanko var en av Hammarbys absolut bästa spelare under fjolåret och kommer vara givetvis viktig även denna säsong med sin lugn och som spelfördelare. Han gjorde två mål under säsongen båda på frispark. Petter Andersson är otrolig spelskicklig, målfarlig och har en snabbhet både med och utan boll och har dessutom ett mycket bra tillslag med båda fötterna. På mitten hittar vi även Erkan Zengin som i sina bästa stunder är en av allsvenskans bästa spelare, dock har han en väldigt låg lägsta nivå som måste höjas under säsongen om Hammarby ska lyckas. En som kommer blomma ut ännu mer i år är bolltrollaren Sebastian Castro-Tello. Han gjorde fyra mål i fjol och förväntningarna är att han ska höja den siffran i år och det har han alla möjligheter till. En annan bolltrollare är den lille snabbe Haris Laitinen som är en bra framspelare. En som jag hoppas får mycket speltid och som jag unnar en skadefrisäsong är dansken Mikkel Jensen som fick hela fjolåret spolierad av en knäskada. Han är väldigt bra som defensiv mittfältare och har en stor spelförståelse och är väldigt passningssäker. 18 årige Simon Helg är en lovande ung mittfältare som säkert får speltid under säsongen och därmed blir ännu bättre.

Anfallet ser tunt ut men i sina bästa stunder är det fullgjorda allsvenska spelare. Paulinho blev Hammarbys bäste målskytt under fjolåret med sina nio mål. Det är viktigt att brassen får igång sitt målskytte så fort som möjligt så att hans nio mål blir två siffriga under allsvenskan. Amerikanen Charlie Davies hade en minst sagt jobbig säsong i fjol med sjukdomar och utebliven målfabrikation. Han väntade ända till sista matchen mot GAIS hemma på söderstadion innan han nätade första gången. Men då lossnade det med besked och det blev ytterligare två mål i den matchen. Nu hoppas vi alla att han ska hitta målet snabbare och gärna i den första matchen i morgon mot Ljungskile. Får Davies en bra start och kan spela avslappnat blir han livsfarlig i skytteliga tabellen. Ett nyförvärv på topp är Freddy Söderberg från Värnamo som gjorde 23 mål för IFK Värnamo i Division 1. Även om steget givetvis är stort från Div.1 till Allsvenskan så finns förhoppningar på Söderberg att lyckas för Söders grönvita Bröder.

Det kommer bli spännande att följa Hammarby anno 2008 och jag tror att man kommer överraska i årets serie. Kulan är i luften och allsvenskan har sparkat igång med dagens matcher. Hammarby kliver in i morgonkväll borta mot nykomlingen Ljungskile. Tränare Tony Gustavsson har en intressant trupp att arbeta med. En bra mix av grov jobbare och finlirare men det gäller att få alla att dra åt samma håll och kämpa för laget. Lyckas han med det så blir Hammarby farliga i kampen om att vinna sitt andra SM-guld. Vi Bajare hoppas på det, men framför allt hoppas vi att laget ska göra allt de kan varje match och vara stolta för den klubb de representerar och givetvis hålla sig friska och skadefria så mycket som möjligt. Hammarby bildades 1897 och har ett SM-guld som kom det magiska året 2001 däremot väntar man fortfarande på första cuptiteln.
Lycka till gubbar!!!

Inga kommentarer: