torsdag, september 27, 2012

Vänsterpartiet kräver ökad insyn i apoteksbolagens verksamhet

Vänsterpartiet är starkt kritiskt till regeringens ovilja att vidta åtgärder för att öka insynen i apoteksföretagens verksamhet. Kravet om att läkemedel ska finnas tillgängliga på apoteken senast 24 timmar efter att de efterfrågats efterlevs inte.

– Det är tydligt att avregleringen av apoteken har inneburit en försämring när det gäller tillgängligheten på läkemedel. Läkemedelsverkets inspektioner visar på massor av brister, men mycket av informationen är hemligstämplad. Vi tycker att det är en självklarhet att allmänheten ska kunna ta del det som är en direkt konsekvens av regeringens iver att släppa marknadskrafterna fria på apoteksmarknaden, säger Lena Olsson, riksdagsledamot för Vänsterpartiet.

I en fråga till socialminister Göran Hägglund undrar Lena Olsson vad regeringen tänker göra för att informationen om brister i apoteksföretagens verksamhet ska öppen för allmänheten. Socialministern vill inte göra någonting åt problemet utan hänvisar till lagen om skydd för företagshemligheter.

– Först avreglerar man marknaden, vilket innebär att bland annat människor på landsbygden inte får tag på mediciner som kan vara livsviktiga. Sedan vägrar man vidta åtgärder för att offentliggöra bristerna. Vårt förslag är att ändra lagen så att alla kan få insyn i granskningen, säger Lena Olsson

Inga kommentarer: