fredag, juli 09, 2010

Vad är det som händer?

I onsdag avgick fd arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin hastig och oväntad. Orsaken ska ha varit familjeskäl eftersom han just nu är mitt uppe i en vårdnadstvist med sin ex.fru. På den hastiga tillkallade presskonferensen anklagade han media att blanda in hans barn i det hela. Alla verkade ha förståelse för hans situation och beklagade att hans barn hade blivit drabbade.

Men nu visar det sig att det också eventuellt finns en annan sanning bakom avgången. När han kom till Visby i tisdags kväll var det knappast som en minister som morgonen därefter skulle avgå. Han var enligt uppgift på ett gott humör. Men något hände samtidigt som han ankom Visby och det var när Aftonbladets reporter konfronterade Littorin med någon uppgift om något brottsligt som han skulle vara inblandad i.

Sen sker allt fort. Enligt Aftonbladet meddelar hans pressekreterare Roberta Alenius tidningen per telefon vid midnatt att hon nu personligen pratat med Sven Otto Littorin och att han går med på att träffa Aftonbladet för en intervju nästa dag.
Men en stund tidigare, 23:50, hade regeringskansliets kriskoordineringscenter redan bokat ministerns hemresa. En specialflygning med regeringsplanet till Stockholm morgonen därpå. På beställningen anges Heidi Kumlin som referens, hon är Fredrik Reinfeldts personliga assistent.
Kl åtta på morgonen meddelas hans avgång och presskonferensen sker en halvtimme senare. Han genomför den utan att svara på några frågor och beger sig sen till Visby flygplats där han lämnar Gotland 09.05 och 09.55 landar han i Bromma utanför Stockholm.


Det som också är märkligt är att statsminister Fredrik Reinfeldt inte med ett ord beklagar Littorins avgång. Det brukar man ju göra om en statsråd väljer att avgå. Men här ligger en hund begraven och det är just nu bara Aftonbladet, Sven Otto Littorin och några till som vet vad allt detta handlar om.

Det är en märklig soppa som sker och som säkert kommer att få ett efterspel som småningom. Nu undrar förstås alla, vad är det för brott Littorin är misstänkt för och hur mycket visste Statsministern? Varför beklagade han inte Littorins avgång? Frågorna och spekulationerna är många men svaren få? Men en sak vet vi det är att den här affären drar ett mörkt skimmer över Almedalsveckan och de politiska talen och utspelen som skett där. Men framför allt tycker jag det är en förakt för väljarna. Man har på något sätt, vilket vet jag inte, vilselett alla genom att inte berätta hela sanningen om varför. Littorin fick mycke sympati över blockgränserna för hans situation. Men om det nu visar sig att Littorin om inte helt ljög inför alla så åtminstone underhöll för alla den verkliga orsaken så kommer detta att spä på politikerföraktet. Man tjänar alltid att berätta sanningen även om sanningen är mörk och gör ont för sanningen brukar alltid förr eller senare alltid hinna ifatt en.

Det är också märkligt att Littorin var en av två ministrar (Mats Odell (kd) var den andre) som för en och en halvmånad sen dammade av Mona Sahlins Tobleroneaffär som skedde för snart 20 år sedan. Det verkar som om Littorin tog vatten över sitt huvud. Det står i bibeln att Jesus sa att "den som är utan skuld kastar den första stenen" när folket ville straffa en äktenskapsbryterska. Ingen kastade den första stenen. Detsamma borde gälla riksdagspolitiker.


För mer information om affären klicka: Aftonbladet
Jinge
Lasses Blogg

Inga kommentarer: