Enligt tidningen Dagens Nyheter så växer hushållsnära tjänsterna så det knakar. Sedan våren 2008 har antalet företag mer än fördubblats från ca 5.000 till i dagsläget nära 11.400, enligt färska siffror från Skatteverket. Avdraget infördes 1 juli 2007 och innebär att staten står för halva kostnaden för tjänster som städning, fönstertvätt, barnpassning och trädgårdsarbete. RUT står för rengöring, underhåll och tvätt.
Det visar sig dock också inte helt oväntat att det är i överklassområderna runt storstäderna som RUT används mest. Samma överklass som genom den borgerliga regeringen fått sänkta skatter under de senaste åren. Stockholmarna leder ligan och ju högre medelinkomst desto fler köpare. I förorten Danderyd utnyttjar 8,4 % rutavdraget. Genomsnittet i Stockholm är 4,1 %. I Göteborg är det 2,5 % och i Malmö 2,2 %. Men även i dessa områden väljer en stor del av majoriteten att inte anlita städbolag eller barnflickor på skattebetalarnas pengar.
Men det är knappast höginkomsttagare som städar och passar barnen. Det är låginkomsttagare, ungdomar, invandrarkvinnor som utför dessa tjänster. Det är absolut inget fel att arbeta inom dessa yrken som städning och dylikt. Det är självklart inte personerna som utför tjänsterna som kritiken riktas emot. Därför är det också viktigt att dessa tjänster också värderas även ekonomiskt och inte subventioneras av staten för att rika människor ska få sina hem städade eller sina barn passade för en billigare peng. Samtidigt som vi vet att behovet i kommuner och landsting är stort. Vi vet att t ex vissa förskolor, sjukhus uti landet har fått anmärkningar för att vara undermåligt städade. Det är där vi ska satsa våra skattepengar och inte till att friska rika människor ska få sitt livspussel att gå i hop. För det får vi alla på olika sätt ordna på egen hand Ett argumentet för att behålla RUT avdraget är att den motverkar svartjobben inom detta område. Men skulle vi tänka så att vi ska skattesubventionera all svartjobb i samhället då blir många kronor som går till det. Tycker man inte att den tjänsten som de som köper städjobb får är värd mer så att man måste smussla pengar under bordet, då tycker jag att det är köparna som nedvärderar dem som utför tjänsten.
DN har givetvis ett exempel från "verkligheten" och det är familjen Strand från Stockholm som utan RUT inte har råd att anlita Zandra Aspholm. Sara och Lars-Johan Strand bor med sina två pojkar på 4 och 2 år i en stor sekelskifteslägenhet på Östermalm i Stockholm. Båda har bra marknadsföringsjobb, han i Norrköping. Jobben kräver resor och att de ständigt är nåbara. Två dagar i veckan får de hjälp med hämtningen av barnen på förskolan av Zandra Aspholm 19 år som är blivande marknadsförings- alternativt mäklarstudent. För att den här familjen som tydligen har två bra avlönade jobb ska få sitt livspussel att gå i hop ska vi andra betala skatt till. Jag missunnar inte familjen Strand på något sätt att leva sitt liv på det allra bästa sättet men jag vill inte betala för det. Är man bekymrad över att RUT avdraget ska avskaffas vid en rödgrön valseger och man inte har råd att få livet att gå ihop trots två välbetalda jobb då undrar jag hur övrig befolkning med mindre betalda jobb får det? För de allra människor har inte råd med barnflickor eller att någon städar deras hem men ändå får de sina liv att gå ihop utan att beklaga. De allra flesta vill heller inte ha städhjälp utan fixar livets praktiska göromål på egen hand. Man får helt enkelt anpassa sig till situationen och göra vissa ändringar om man inte har råd i tillvaron.
Nej som sagt var, det är bra att RUT avdraget avskaffas vid en rödgrön seger. Skattepengarna ska satsas så att vi i Sverige kan bygga världens bästa barnomsorg, som alla ska ha rätt till, världens bästa vård, som alla som behöver ska ha rätt till, världens bästa hemtjänst, som de som har behov av ska ha rätt till. Inte till att subventionera de tjänster som bara de rikaste har nytta av.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar