torsdag, juli 01, 2010

Misär i bostadshuset

Nu måste Emmaboda kommun agera när det gäller lägenheterna vid "Lilla pizzerian".
Det anser Vänsterpartiets Daniel Miletic.Daniel Miletic har i samtal med socialförvaltningen påtalat skicket i de två hyresfastigheterna.

I en skrivelse till socialnämnden redogör han för misären, men nu har socialförvaltningen bollat över hans skrivelse till bygg- och mijönämnden.

- Det har kommit till min kännedom att lägenheterna är miserabla, skriver Daniel Miletic i brevet som nu hamnat på miljökontorets bord.

- Tvättstugan sköts dåligt, om man nu kan säga att det ens finns någon. Trädgården sköts inte alls och trappuppgångarna sköts dåligt eller inte alls.

- Den finns duschrum som inte fungerar och det har framkommit att en av hyresgästerna tar femton kronor för en dusch. Golv och tapeter är sönderrivna, taken är äckliga och elen fungerar inte i alla rum. Badrum har mögel och trasigt porslin och lägenheterna har inte renoverats på många år.

Daniel Miletic skriver att de personer som bor i lägenheterna har det svårt i livet, haft en svår uppväxt, och som nöjer sig med det lilla och inte klagar.

- Dessutom har dom blivit satta eller rekommenderade och individ-och familjeomsorgen att bo där.

Daniel Miletic säger att familje- och individomsorgen gömmer sig bakom att "dessa personer har eget kontrakt" och har själv valt att bo där.

- Men verkligheten ser annorlunda ut. Kommunen vill inte ta hand om dessa människor med problem utan överlåter det till privata hyresvärdar.

- Dessa medmänniskor mår ju inte bättre av att bo där. Hyresvärden vet om problemen men gör inget åt saken eftersom det kostar pengar och kommunen betalar marknadshyror för lägenheterna som är i mycket dåligt skick, säger Daniel Miletic.

- Gör en koll på lägenheterna, skriver han och anser att kommunen ska uppmana hyresvärden att renovera lägenheterna och hålla dem i gott skick och det omgående.


Anna Börje, Östran.

4 kommentarer:

Mats sa...

Det är dåligt skött av kommunen. Det känns som om de dumpar ett problem istället för att lösa det.
Det är också osmart att låta ett flertal missbrukare bo grannar, det gör det inte enklare att kämpa emot eller ta sig ur ett missbruk.

En annan fråga är om lägenheterna håller måttet som bostäder?

En annan vinkel är att det kan kännas hopplöst för hyresvärden att reparera om det hela tiden förstörs igen.

Tycker att kommunen ska ta tag i problemet. Kan inte hyresgästerna sköta sig utan att sabotera eller svina ner så måste det till en annan lösning.
Att nonchalera och gömma undan problemet är ingen lösning och inte värdigt kommunen.

Anonym sa...

förstår inte heller. varför skulle någon vilja reparera nåt som ständigt slås sönder? Renoveringen som inte gjorts på 20 år är ju uppenbarligen taget ur luften. F.ö, det är knappast hyreshusens fel? varför inte satsa på att få folk att sluta droga istället?

Nicke Grozdanovski sa...

Anonym och Mats: Det satsas på drogförebyggande insatser både på skolan och i andra sammanhang. Det är ingen som vill se människor bli förstörda av alkohol, narkotika mm. Men även dessa människor måste för att ha en chans i livet få tak över huvudet. Det har inte gjorts några större ingrepp av hyresvärden i lägenheterna Även han har ett ansvar eftersom han äger husen.

Nu har vi väckt frågan och hoppas på en bra lösning för alla parter. Det handlar om människovärdet.

Anonym sa...

Bra att det görs nåt åt drogerna i skolan. men bor så många av eleverna verkligen där? Vad innebär andra sammanhang? Håller med i att han har ett ansvar men misstänker att det är fler utgifter än inkomster i det huset för fastighetsägaren. (har ju inga källor på det, men det är ju inte allt för sällan man ser fönstret i porten söndrig/ny/söndrig/ny osv. Trist.