måndag, juli 19, 2010

Eriksbergs Viltpark

I fredags var jag och Karin från Stockholm och besökte Eriksbergs Viltreservat som ligger vid Blekinges skärgård mellan Ronneby och Karlshamn. Eriksberg är ett unikt naturområde i Blekinge skärgård, känt för sina lummiga ädellövskogar och sitt variationsrika kustlandskap.

Med sina niohundra hektar är Eriksberg ett av norra Europas största vilthägn och Nordens största safaripark. Här strövar ståtliga kron- och dovhjortar, visenter, vildsvin och mufflon fritt omkring. Vi såg alla utom Mufflon och Visenter för här besöker du djuren på deras villkor Ankor och gäss trivs också i omgivningarna Tyvärr utbröt en omfattande brand efter ett blixtnedslag under lördagen och förstörde den nya restaurangen som invigdes så sent som i maj och en utställningslokal på Eriksberg.















En gräsandsunge som simmar runt bland näckrosorna i Färsksjön













Denna bild är inte från själva parken men får räknas ändå räknas in på grund av den vackra motivet.

Sädesärlan är en av somarens mest välkändaste fågelart. Den häckar i större delen av Europa och Asien och delar av norra Afrika. Den är en stannfågel i de mildaste områdena av utbredningsområdet, men är i övrigt en flyttfågel som övervintrar i Afrika.
Sädesärlan är en insektsätare som främst förekommer i öppna biotoper, ofta i närheten av bebyggelse och vatten. Den föredrar barmark för födosök och i stadsmiljöer har den anpassat sig till att söka sin föda på asfalterade ytor som parkeringar och dylikt. Den placerar sitt bo i hålor och skrevor i exempelvis flodbanker, stenmurar och byggnader.


Rådjuret är Sveriges minsta hjort. Ett normalstort vuxet djur har en mankhöjd på 70-75 cm och en tillika 70-75 cm lång kropp. Ett sådant djur väger 20-30 kg. Rådjurshannen kallas bock, honan kallas get, och ungarna benämns antingen kid eller killing. Den finns över nästan hela landet. Rådjuren lever ensamma eller i små grupper. Getterna är mer sällskapliga än bockarna. De håller ihop med sina egna kid och kan röra sig i grupper med andra rådjur. Eftersom rådjur ofta lever i skogsmiljö och har speciella näringsbehov bildar de sällan stora flockar.





Gråhägern är stor fiskätande sjöfågel som finns Hägern är i Sverige en relativt vanlig häckfågel och finns i området från Mälardalen och söderut. I Norrland är gråhägern sällsyntare och är en flyttfågel, men i södra Sverige och på Sveriges västkust är den stannfågel. Med sin långa och vassa näbb är hägern en utmärkt fiskare men den äter också grodor, vatteninsekter, maskar och ibland även sorkar och möss

Dovhjorten kommer ursprungligen från medelhavsområdet, men är utbredd genom centrala Europa och inplanterades i Storbritannien av romarna. Nordbor har haft dem för jaktändamål, och de utplanterades på flera kungliga jaktområden under 1500-talet.
I Sverige återfinns den numera i vilt tillstånd vanligast i Skåne. Små fläckvisa bestånd i Götaland och ända upp till Västmanland och Uppland. Den svenska populationen är utsläppta dovhjortar från kungsgårdar. Som ni ser på bilden förekommer olika färgvarianter. Den vanligaste är den rödbruna med vita fläckar på. En ganska vanlig färgvariant är svartbrun året runt, även på buken. Ljusa eller helt vita dovhjortar finns också. Hos hjortdjuren bär endast handjuren horn - med undantag för renen. Varje år fälls och förnyas hornen. De växer ut från ett benutskott i pannan, sk rosenstockar. Så länge hornen tillväxer är de täckta av en basthud som fejas av vid brunsttidens början, då hornen är fullt utvecklade.




Med hjortarna strövade Vildsvin. Arten har en lång historia i Sverige som började för mer än 8 000 år sedan. Vildsvinet utrotades och uppgick i tamsvinsstammen, men återinfördes i hägn. Efter rymningar under 1970- och 80-talet har de på nytt fått fäste i vårt land. Stammen har ökat snabbt i sydöstra och södra delen av Sverige. Vildsvin är skygga och och ses sällan i dagsljus. Spåren de lämnar efter sig är lättare att upptäcka. De bökar i marken i jakt på ätbara växtdelar, skrubbar sig mot träd och sölar sig i lergropar. Ett fullvuxet vildsvin i Sverige blir omkring 1 meter i mankhöjd och drygt 1,5 meter långt. Suggan väger då vanligtvis 90-120 kg, medan galten är tyngre och kan väga uppemot 200 kg. Vildsvin är allätare, men det mesta av födan utgörs av vegetabilier








Grågåsen häckar idag i stora delar av södra Sverige och utmed norrlandskusten, företrädevis utmed kusten och i yttre skärgården. I Sverige är den en sommargäst som mest ses mellan mars till oktober. Den svenska populationen övervintrar i sydvästra och södra Europa














Färsksjön där näckrosorna bildar små öar i vattenytan.







I Färsksjön på Eriksberg finns ett av världens största bestånd av den fridlysta röda näckrosen, som blommar från midsommar fram till september. Den röda näckrosen härstammar från Fagertärn i nationalparken Tiveden på gränsen mellan Närke och Västergötland















Tornado släcker sin törst.Det var en varm dag i fredags både för oss alla.

Inga kommentarer: