De rödgröna partierna har nu presenterat en uppgörelse om skolpolitiken. Bland annat innebär den att man nu är överens om betygsfrågan. Betyg ska ges från årskurs sju och skriftliga omdömen från årskurs ett. Omdömen ska inte vara betygsliknande. Uppgörelse har inte varit helt lätt för Vänsterpartiet, eftersom vi har kompromissat i betygsfrågan.
- Jag kommer att fortsätta vara motståndare till betyg, men vi har nu ingått den här uppgörelsen för att få en stabil och långsiktig lösning på betygsfrågan. Men det är bara att inse att majoriteten av svenska folket inte delar den uppfattningen. Det är också viktigt att påpeka att detta aldrig har varit den viktigaste frågan för oss när det gäller skolpolitiken. Det överordnade är rätten till kunskap och likvärdig utbildning i en sammanhållen skola, säger Lars Ohly.
- Det är också positivt att vi kommit fram till en lösning där betyg ges av samma lärare, som är experter på att sätta betyg. Då kan eleverna känna trygghet i att betygen sätts på ett kompetent sätt, säger Lars Ohly.
Ett av de viktigaste mål på skolans område som vi rödgröna sätter upp är att anställa fler behöriga lärare. Klasstorlekarna ska bli mindre. Utgångspunkten är att lärartätheten ska vara minst 9 lärare per 100 elever.
De rödgröna är också överens om att utvärdera de stora skolreformerna som genomförts de senaste tjugo åren.
- Vi kommer alltså att följa upp de om kommunaliseringen, det fria skolvalet och om fristående skolors etablering, och lämna förslag som ska stärka elevernas rätt till likvärdig utbildning, ökad kvalitet och en sammanhållen skola, säger Lars Ohly.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar