söndag, juni 20, 2010

En biltur söderut

Sommaren är här på allvar även om riktiga sommarvärmen ännu låter vänta på sig. Men det är behagligt varmt och det gynnar grönskan och det visar nedanstående bilder. De är tagna den 17 juni när jag tog en biltur neråt de södra delarna av kommunen och som ledde mig till Blekinges norra del också.















Ormbunkar är en vacker grön växt som växer i skogen så här års.















Målartorp, strax norr om Vissefjärda











Denna Skotska höglandsboskap har mycket saftigt och gott gräs att äta. Även om de trivs i kyla så trivs de om sommaren också















Kyrksjöns södra utlopp. Bilden är tagen vid Klättorp













Nu är vi i norra Blekinge närmare bestämt vid Saleboda. Västersjön heter sjön och bilden är tagen med blicken riktad söderut.














En fantastisk dekorerad hus som man kan se i byn Älmtamåla.
Efter att ha kört okända och slingriga skogsvägar med känsla av att köra norrut dök plötsligt Antamåla rör upp. Då vet man att man passerat gränsen igen och befinner sig i småland och Emmaboda kommun igen. Enligt sägnen stördes en trollkvinna av ljudet från kyrkklockorna i Vissefjärda. Hon bestämde sig för att gå till kyrkan och med sig hade hon hela förklädet fullt med sten. Hon tappade dem på ett ställe mitt i skogen. Även om sägnen kanske inte helt stämmer så vet man inte riktigt hur dessa stenblock hamnade här. Stenblockens runda form tyder emellertid på att de transporterats i rinnande vatten, en stor is älv som rann efter den senaste istiden. Åsens längd är cirka 150 meter, dess bredd cirka 50 meter och dess högsta höjd cirka elva meter.












Kör man norrut mot Vissefjärda från Eremitemåla så kommer man till denna viadukt som leder vägen till Lekareryd och Yasjömåla. Nästan som en motorvägsanslutning mitt i skogen.













Uppifrån viadukten ser järnvägen och grusvägen ut så här. Detta är i riktning norrut där vägen leder till Vissefjärda och järnvägen till Emmaboda.

2 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Jag kollade vad Riksantikvarieämbetet har att säga om stenhögen:

"Naturbildning med namn och tradition,150x50 m (NNÖ-SSV) och 11m h, bestående av 0,5-3 m st stenar, vanligen 1-1,5 m st. Stenarna är av granit, rundade. Skydat som naturminne sedan 1973."

Mer uppgifter finns här om man skriver in Antamåla rör som frisök: http://www.fmis.raa.se/cocoon/fornsok/search.html

Nicke Grozdanovski sa...

Det är en spännande stenhög :-)