måndag, juni 14, 2010

AP-fonderna måste sluta investera i Lundin Petroleum

– AP-fonderna måste förstå att det inte är acceptabelt att investera i företag som Lundin Petroleum, säger Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson. Deras dokumenterade roll i förbrytelserna i södra Sudan måste få konsekvenser.

Första, andra och fjärde AP-fonden är alla delägare i Lundin Petroleum, som kritiseras skarpt i en ny rapport för att genom sitt agerande ha sporrat fram en upptrappning av kriget i södra Sudan.

– Lundin Oil har sett byar brinna, de har sett människor fly, sade pastor James Koung Ninrew Dong från Sudan på en presskonferens om rapporten på tisdagen. Jag ser ett krig som pågått och jag ser ett företag som stöttat dödandet av ett folk.

Ulla Andersson kommer att ta upp frågan i riksdagen:

– Inom kort behandlar finansutskottet en redovisning av AP-fondernas verksamhet. Vi kommer att lägga en riksdagsmotion om att låta miljö- och etikreglerna börja väga in på riktigt, för Lundin Petroleum är bara ett i en rad av exempel. AP-fonderna har investerat i förbrytarföretag också i länder som Guatemala och Demokratiska Republiken Kongo.

– Vi hoppas att regeringen tar tag i frågan, trots Carl Bildts personliga intressen i frågan. Just det fallet är extra allvarligt, för Lundin Petroleum har kunnat bygga upp en fasad av legitimitet genom att den sittande utrikesministern alltid tagit dem i försvar.

Bakgrund

Human Rights Watch skrev i en rapport redan 2003 att Lundin Petroleum ”har varit medskyldiga till fördrivning av hundratusentals civila i det krigshärjade södra Sudan”. Även FN, Amnesty International och Christian Aid har kritiserat bolaget. Journalisten Kerstin Lundell gick i boken ”Affärer i blod och olja” igenom hur sökandet efter olja har gått hand i hand med att byar bränns ner och människor dödas, torteras, våldtas och fängslas utan rättegång.

Organisationen ECOS, European Coalition on Oil in Sudan, släppte i dagarna en rapport som bekräftar den bilden. De drar slutsatsen att Lundin Oil kan ha brutit mot internationell rätt genom sitt indirekta stöd till förbrytelserna, eller sin ovilja att agera.

Inga kommentarer: