tisdag, juni 22, 2010

Historiskt beslut för framtiden.

Gårdagens kommunfullmäktige i Emmaboda var det sista innan valet i höst och då kom också årets absolut största beslut. Vi beslutade nämligen att anslå totalt 20,6 miljoner kronor till ombyggnaden av Bjurbäcksskolans kulturskola och lågstadium.
Ombyggnaden av kulturskolan är redan i full gång och ska vara klar när höstterminen börjar.
Hemkunskapssalen byggs om, så även köket och matsalen i byggnaden. Huset får nya fönster i övrig behålls exteriören och fasaden.
Fastigheten tilläggsisoleras också. Den nuvarande aulan i C-byggnaden görs om till en fungerande scen för dans och rytmik och bakom scenen byggs lager och omklädningsrum


I höst töms lågstadieskolan och all verksamhet flyttas till olika byggnader på Bjurbäcksskolan.
Hela byggnaden ska renoveras och byggas om, det är i stort sett bara stommen av huset som blir kvar. Taket kommer att ersättas med sadeltak och en helt ny ventilationsutrustning ska ge barn och personal en vettig arbetsmiljö framöver.
Till höstterminen 2011 ska den nya lågstadieskolan står klar.












Kulturskolans nya lokaler har redan börjat byggas på högstadiet.


Detta är ett viktigt beslut för oss i Emmaboda kommun. Det visar att vi trots en vikande befolkningsutveckling och barnantal vågar och vill satsa på att utveckla och renovera våra skolor. Sen tidigare har vi renoverade skolor i båda Johansfors och Vissefjärda. Vi har tidigare renoverat Bjurbäcksskolans högstadie och nu är det dags igen. Denna fråga har nästan varit med oss i bildningsnämnden under hela mandatperioden där vi från idéstadier till skisser och till färdigt beslut har arbetat med detta. Nu är den äntligen i hamn och det känns jättebra och vi ser fram emot när första spadtaget tas i september. När det gäller kulturskolans flytt till sina blivande lokaler på högstadiet har arbetet redan börjat.











Bjurbäcksskolans lågstadie ser ut så här idag men om lite mer än ett år kommer det att se annorlunda ut


Detta är både en framtids beslut men även en arbetsmiljö fråga. Lokalerna har varit svårarbetade och detta beslut välkomnas av både elever och lärare. När vi pratar om att detta är en del i att motverka den negativa befolkningsutvecklingen och det är den i allra högsta grad så får vi inte glömma våra elever och lärare som redan finns här och har sin arbetsplats på våra skolor. För de är det minst lika viktigt att vi ger dem alla förutsättningar för att skolgången för våra elever bli optimal. Kommande skolår kommer bli lite besvärligt för alla inblandade men det kommer att vara värt för när allt är klart står vi med en modern nyrenoverad Bjurbäcksskola för lågstadiets kommande elever och dess personal. Det tycker jag de är värda. Sen är det viktigt att vi så snabbt som möjligt även påbörjar renoveringen av Lindås skola som står näst på tur.

Inga kommentarer: