söndag, juni 13, 2010

Luffardop i Åfors Folkets Hus











Här visar Snacke-Per upp en av de exempel av trådtjack som de hade med sig. Luffarnas uppfinningsrikedom var obegränsad. Allt de tillverkade hade praktiskt nytta.


Blåsten hindrade inte oss i Åfors Folkets Hus föreningen att genomföra sommarfest 2010. Den har vi arrangerat sedan förra året i samband med Junimarknaden i Eriksmåla. Det kom ca 30 talet besökare till Åfors Folkets Hus och det är vi rätt så nöjda med. Medverkade gjorde även Snacke- Per och HönsaLotta från Luffarmuseet i Boda Glasbruk som berättade om Luffarepoken. Jag har hört en del av detta några gånger tidigare men jag är lika fascinerad varje gång Göran och Helen berättar och visar upp den kunskapsskatt de har om den fattigaste epoken i fattigsverige.

De började med att berätta om hur de livnärde sig för under luffarepoken fick man inte gå omkring och driva för då kunde man bli angiven och därmed hamna i fängelse. Därför började de med ett hantverk kallad trådtjack. Trådtjack är luffarslöjd. Tekniken att tillverka trådarbeten är enkel. En grövre tråd används till stomme som sammanbinds med klenare dimensioner. Tråden bockas och formas med hjälp av tänger, mallar och händerna. För att dekorera arbetena användes tex ulltofsar och pappersremsor. Allt man gjorde hade en praktiskt nytta. Sen sålde man de och fick därmed inkomster. Många luffare målade tavlor som de sen sålde för att få mat och uppehälle.

Sen genomfördes ett luffardop där Hönsalotta, som hade varit och bevittnat ett riktig dop i Kråksmåla kyrka, ville pröva på detta. Det blev genomfört med hjälp av några ur publiken, en som skulle döpas och en gudmor. Men eftersom hon inte hade alla redskap som krävs för att genomföra ett dop så fick man ta vad som fanns till hands som t ex. en pissepotta som dopfunt, underbyxor som handuk mm. Det är bara fantasin som sätter stopp för Hönsalottas envishet när det gäller att genomföra ett dop.













Luffardop. Tyvärr vet jag inte vad personerna förutom Snacke-Per och Hönsalotta heter. Men det fann sig i situationen och hade som synes roligt under dopet



















Sen berättade Göran "snacke-Per" om några luffare och deras fantastiska levnadsöden och historier. Även om han har en diger samling om dessa människor så söker han ständigt flera. Gå gärna in på deras hemsida eller hellre besök Luffarmuseét i Boda Glasbruk om ni inte gjort det. Jag lovar att ni inte kommer att ångra er. Det finns mycket att se och höra där. Jag vill tacka Göran och Helen för att de kom och förgyllde vår sommarfest.

Efter luffarföreläsningen var det dags att tända grillen. Alla hade med sig mat och dryck så det var bara att lägga på och sen äta. Men eftersom det blåste och regnade lite utanför så var vi inomhus och åt vår goda mat. Där blev det en fortsatt trevlig samvaro under kvällen där en och annan vacker visa spelades på gitarr av Gudrun Schober och tillsammans med alla andra så sjöngs det allsång av glatta livet.

Sammanfattningsvis blev det en lyckad och trevlig kväll och detta kommer vi göra om nästa år. Tack alla som kom till sommarfesten 2010.
















Grillen är tänd















Allsång i Åfors Folkets Hus

Inga kommentarer: