fredag, november 07, 2008

Frieriet

På tisdag gästas Emmaboda av Panikteatern från Uppsala som ger pjäsen Frieriet av Anton Tjechov. Det är sanslös komedi som utspelar sig på ett rysk värdshus på 1800-talet. Här blandas skratt med rallarsvingar då Ivan Vasiljevitj Lomov traskar in i världshuset och begär godsägaren Stepen Stepanovitjs dotter Naraljas hand. Detta frieri går inte helt friktionsfritt till då man avhandlar även andra saker än just frieri som om det inte skulle vara nog. Det blir inte bättre då godsägarens bror Njuchin träder in i handlingarna under andra akten. Han ska bjuda på en föreläsning om vådan av att bruka tobak men det blir en föreläsning med förhinder då de andra figurena vill ha ett ord med i spelet.

Precis som alla teater föreställningar är varje föreställning unik. Men här blir det extra unikt varje gång eftersom pjäsen bygger på olika lokala statisters medverkan i varje föreställning. Pjäsen spelas inte på en scen utan mitt på golvet där publiken sitter till bords bland levande ljus och rysk 1800-tals musik. Det är här jag och några till kommer in i bilden som serveringspersonal i tidstypiska kläder. Det vi ska servera gästerna är rysk Rödbetssoppa med kumminbröd. Vi är cirka sju stycken som har den uppgiften att se till att gästerna får sin mat och även se till att de har det trevligt under sitt besök i världshuset. Vi som ska spela värdshuspersonal är förutom jag själv, Jensy Elvung, Ellen Elvung, Alma Thor, Maja Bjuringer (alla från Åforsteatern), Ann-Christine Elgan och inte minst Emmabodas kommunalråd Ann-Marie Fagerström (s).

Föreställningen börjar klockan 19.00 och alla är välkomna att se föreställningen i Emmaboda Folkets Hus och det kostar 220 kronor och då ingår även maten i den ca två timmar långa föreställningen.

För mer information:

Panikteatern
Emmaboda Folkets Hus

Inga kommentarer: