tisdag, november 04, 2008

Folkpartiet- dubbelmoralens parti

I skuggan av presidentvalet på andra sidan Atlanten vill folkpartiet få oss att folkomrösta i en EU-fråga igen helst på valdagen. De har vi i vänsterpartiet velat länge, nämligen att få ta ställning för eller emot Lissabonfördraget men det är inte det som Jan Björklunds folkparti vill rösta om. Nej det har man hela tiden kategorisk motsatt sig

Vad Björklund vill folkomrösta om är EMU-frågan igen. Det gick ju inte som Folkpartiet ville i valet 2003 och han vill ha revansch 2010 eller 2011. Som argument säger han att situationen har förändrats sedan 2003 och att finanskrisen försämrat Sveriges position utanför euro-samarbetet. Samma argument som vi som vill folkomrösta om Lissabon föredraget använder som Folkpartiet då förkastar.

Folkpartiet uppvisar en förakt för demokratiska spelregler. Samma parti som anklagar oss vänsterpartister för att inte respektera folkomröstningen 1994 för att vi har utträdes krav i vårt partiprogram. Men att man ändå har mage att kräva en ny EMU omröstning bara fem år efter det senaste valet är både omoraliskt gentemot väljarna och helt fel. Som tur är står Björklunds parti tämligen ensamma i denna önskan. Men jag vill trösta partiet att om Folkpartiet vill diskutera EU så är det bara att stödja oss som vill ha omröstning om Lissabonfördraget. Jag lovar Björklund att det skulle bli många bra debatter och intresset för EU frågor skulle öka. Men jag förstår om Folkpartiet inte är intresserade av just Lissabon omröstningen för man riskerar ju att återigen förlora en omröstning och det vore inte bra för fd major Björklunds självkänsla.

4 kommentarer:

Mats sa...

Håller med dig. Ingen EMU omröstning inom överskådlig framtid.

Hur går det med samhall grejen? Du får gärna maila och berätta.

thehumuslayer sa...

Här har vi också ytterligare ett bevis, kan tyckas, för att de borgerliga politikerna antingen skitit i att läsa fördraget eller ljuger sig blåbruna om innehållet. Går Lissabonfördraget igenom behövs ingen folkomröstning om EMU, eftersom alla medlemsländer som inte har undantag för detta (och Sverige har inget undantag) i Lissabonfördraget förbinder sig att gå med i EMU.

Nicke Grozdanovski sa...

Hej Mats, skönt att vi är överens om det :-).. Med Samhall frågan är det bättre du pratar med Micke Nilsson om det. Han har inside information.

Nicke Grozdanovski sa...

Hej Mattias:

Jag förmodar att de ljuger för oss. Säkert en av anledningen till att de vägrar folkomrösta om det. Det är det vi menar att debatten skulle bli mycket djupare om vi likt irländarna fått säga vårt om fördraget