fredag, november 14, 2008

Livsmedelsverket borde granska skolköken

Rossana Dinamarca, skolpolitisk talesperson, åt igår frukost tillsammans med Filip Kindblom, Ebba Fors, Kajsa Aveling och Frida Karlsson från klass 5B, Stimmets skola i Tyresö som berättade vad de tyckte om skolmaten och vänsterpartiets förslag. Rossana Dinamarca, skolpolitisk talesperson, presenterade idag en ny satsning på skolmaten och skolköken.

- Det är resursslöseri när personal i skolköken fungerar som uppvärmare av mat, trots att det finns intresse av att laga maten. Samma sak gäller de skolkök som bara används för uppvärmning när de står rustade för att klara matlagning på plats, säger Rossana Dinamarca.

- Barn och ungdomar har rätt till näringsrik kost i skolan. Vid upphandling av mattjänster och avtal borde urvalskriterierna även omfatta näringsmässig kvalitet. Det ska väga minst lika tungt som ekonomiska faktorer.

- Vi vill undersöka om Livsmedelsverkets kostråd kan kopplas till skollagen. Då blir det inte bara enskilda kommuners ansvar att våra barn och ungdomar får näringsrik mat i skolan.
Filip Kindblom, Ebba Fors, Kajsa Aveling och Frida Karlsson från klass 5B, Stimmets skola i Tyresö åt frukost med Rossana Dinamarca. Alla är engagerade i skolmatsfrågan.

- Det är tråkigt när fiskpinnarna sitter ihop i klumpar och köttbullarna känns som kokta istället för stekta. Vi vill ha fräsch mat. Om de lagar maten i skolan skulle vi jättegärna vara med i köket, säger Filip, Ebba, Kajsa och Frida.

1 kommentar:

Mats sa...

Ett av mina hjärteämnen. Skol och äldremat. Det borde vara en självklarhet att maten lagas lokalt och att längre transporter borde förbjudas om de överhuvudtaget behövs.
Se inlägget om min traumatiska matupplevelse i min blog.

Jag skulle vilja jobba med matlagning i en skolbespisning eller köket på ett äldreboende.