söndag, oktober 07, 2007

Valfrihet i äldreomsorgen

Regeringens fritt val-reform i äldreomsorgen ger ingen verklig valfrihet. Den ger bara äldre möjlighet att välja företag. I glättiga reklambroschyrer presenterar sig de olika äldreomsorgsbolagen som om det vore vilken tjänst som helst som var till salu. Möjligheten till ett informerat val är i praktiken obefintlig för många äldre.

Regeringen står för en skenbar valfrihet. Riktig valfrihet innebär istället att de äldre ges makt över sin vardag. Jag vill att de äldre själva ska få bestämma hur hemtjänsttimmarna ska användas och att det ska finnas möjlighet till egen tid i de särskilda boendena.

I Falun har hemtjänsten arbetat i flera år för att ge brukarna ett större inflytande över sin vardag. Modellen innebär bland annat att brukaren har möjlighet att byta en insats mot en annan. Om det är vackert väder ute kanske städningen kan vänta till nästa vecka för att bytas ut mot en promenad. Jag tycker att det är just den här typen av valfrihet som behövs inom äldreomsorgen.

Valfriheten behöver också öka på de särskilda boendena. På ett äldreboende i Eslöv som jag besökte så hade man infört "egen tid". Det innebar att varje boende fick rätt att fritt disponera en personal i två timmar i veckan. Det ger de äldre en verklig makt att bestämma mer hur de vill leva sina liv. Kanske vill man åka och storhandla eller gå en vårpromenad i solen? Det är den här sortens valfrihet som är verkligt meningsfull för våra äldre.

Regeringen vill satsa 300 miljoner för att stimulera "mångfald" i äldreomsorgen. I praktiken innebär det att de fyra dominerande äldreomsorgsbolagen kommer att ta över mer av denna centrala välfärdverksamhet och berika sig på våra skattepengar. Vänsterpartiet vill istället använda pengarna för att stimulera verklig valfrihet i äldreomsorgen som i exemplen från Falun och Eslöv.

Jag säger bestämt nej till högerregeringens låtsasvalfrihet som är en dimridå för att privatisera och föra in vinstintresset i välfärden. Jag säger ja till en valfrihet som ger gamla människor i äldreomsorgen makt över sin egen vardag.

Lasse Ohly

Inga kommentarer: