onsdag, oktober 17, 2007

Ingen människa ska våldtas

Vänsterpartiet anser att sexualbrottslagen ska ses över. Men frågan om mäns våld mot kvinnor är större än en lagteknisk fråga. - Utmaningen för samhället handlar om att förhindra att våldtäkter överhuvudtaget sker. Vi måste diskutera hur vi kan arbeta förebyggande med målet att ingen människa ska våldtas, säger Alice Åström, vice ordförande i vänsterpartiet.

- Om vi misslyckas med att möta kvinnors oro för det sexualiserade våldet så riskerar vi att halva landets befolkning tappar tron på rättsväsendet och att kvinnor slutar att anmäla övergrepp. Det får inte ske, säger Alice Åström.

- Vi ska ta vårt ansvar som lagstiftare och göra en översyn av lagen. En förändring vi vill göra är att skriva in samtycke i sexualbrottslagen. Vi behöver dessutom se över samhällets stöd till våldtagna. Bemötandet hos polisen och i rättegångssalen ska bli bättre, säger Alice Åström.

2 kommentarer:

Mats sa...

Det är väl som inom de flesta områden. Insatserna behöver göras på bred front. En grundsyn saknas för vad som är rätt och fel i samhället idag.
Våld och övergrepp ska aldrig accepteras.
Min tro på det svenska rättsväsendet är dock väldigt låg. Det har nedmonterats liksom mycket annat i samhället de senaste 30-40 åren.
Jag har mina teorier, om de är rätt eller fel vet vi inte förrän de testats.

Nicke Grozdanovski sa...

ja... föräldrar, skola, föreningsliv är sådana ställen där våra barn får sin uppforstran. Alla måste dra sitt strå till stacken för att skapa ett bättre samhälle