måndag, oktober 08, 2007

Inför Hammarby IF- Helsingborg IF










HAMMARBY IF- HELSINGBORG IF, SÖDERSTADION KL 1900


Hammarby spelar i kväll sin näst sista hemmamatch då man tar i den 24 omgången emot Helsingborg hemma på Söderstadion. Vi har kommit till den änden att matchen inte betyder speciellt mycket för något av lagen. Hammarby är borta från guldstriden och är på säker mark för att inte åka ur. Detsamma gäller Helsingborg. Bajen hade en tung vecka med två förluster. Först mot IFK Göteborg borta med 0-3 i måndags och sen 0-4 i UEFA-cupen mot Braga i torsdags även de på bortaplan.

Skador på målvaktsidan har gett den blott 17 årige George Moussan chansen att visa upp sig och det är inte helt fel nu när serien är körd. Han får nu den viktiga och behövliga erfarenheten som behövs av allsvenskt spel. Han hoppade in i andra halvlek mot IFK Göteborg och stod hela matchen mot Braga i torsdags. Nu blir det hemma debut för Moussan. Noterbart är att på bänken återfinns den gamle målvaktshjälten, guldhjälten från 2001 och Hammarbys nuvarande målvaktstränare Lasse Eriksson 42 år.

Även i backlinjen blir det lite förändringar då José Monteiro är skadad. Christian Traoré och Suleyman Sleyman är givna på mittbackspositionen och David Johansson på ena kanten. Vem som tar den andra platsen är ännu inte klart, det står mellan Joakim Jensen och Gunnar Thor Gunnarsson. Vi får se vem som tränare Tony Gustavsson väljer.

På mittfältet är både Louay Chanko och Sebastian Eguren tillbaka efter avstängningen mot Göteborg senast. Sebastian Castro- Tello är även han given i startelvan. Dock är Erkan Zenign avstängd i denna match. Det kan bli allsvensk debut om 17 årige Simon Helg får spela antingen från start eller hoppar in under matchen. Får han börja på bänken är det Haris Laitinen som spelar från start.

Även på topp finns det vissa val att göra. Petter Andersson är i fin form och lär starta. Vi får se om Gustavsson låter Paulinho starta matchen eller om han låter Charlie Davies få chansen igen. Davies har gjort ett par pigga insatser på senaste tiden och det vore ju självaste om han inte skulle få göra ett mål innan seriens slut. Han skulle verkligen behöva känna målsmak igen.

Helsingborg hade jag som guldfavoriter innan den allsvenska starten. Man kan inte påstå att det har gått så bra för skåningarna. Man ligger nia i serien med 29 poäng på 23 matcher. 7 segrar 8 oavgjorda och 8 förluster 38-33 i målskillnad. Man har offensiva kvalitéer med Henrik Larsson och den målfarlige Razak Omotoyossi som med sina 11 mål ligger på andra plats i skytteligan. Han har tre mål upp till den numera holländske Marcus Berg. Henrik Larsson har gjort åtta mål hittills. Helsingborg gjorde ju en imponerande insats i torsdags då man krossade holländska Heerenveen hemma med 5-1 i UEFA-cupen, så det är ett målglatt gäng som Hammarby ställs inför. Man kommer rotera lite i startelvan och enligt uppgifter kommer den 23 årige Oskar Berglund att stå. Både Hammarby och Helsingborg har redan börjat bygga lagen inför nästa säsong.

Även om matchen är betydelselös för guldstriden innebär det inte att det inte finns något att spela för. Hammarby har fortfarande chansen att nå fjärdeplatsen och få medalj och en royal league plats. Det är fem poäng dit och med en vinst i kväll kan de krympta till tre poäng med två matcher kvar. Samtidigt är det bra att Hammarby luftar unga spelare och ger de chansen att visa att de vill slåss om en ordinarie plats inför nästa säsong.

Det brukar bli målrika matcher mellan dessa två lag och inget talar för något annat i kväll. Jag tror på Hammarby seger 3-1 och att Sebastian Eguren gör två och Paulinho ett

Inga kommentarer: