söndag, oktober 28, 2007

Att vända en negativ befolkningsutveckling

Emmaboda kommun brottas som många andra glesbygdskommuner med vikande befolkningstal. Vi är 9 427 invånare i kommunen enligt Statistiska centralbyråns mätning av första halvåret 2007 det är en minskning med nio personer sen årsskiftet. Vid varje mätning minskar befolkningen och det närmaste mätningen är ju inför årsskiftet 07/08

Hur ska man göra för att bryta denna trend? Ja det är inte lätt men det finns några saker som måste fungera om det ens ska vara möjligt. Allt det jag skriver här nedan syftar till att få kommuninvånarna att trivas med sitt boende, arbete och sin fritid.

En fungerande skolverksamhet och det ingår även en väl uppbyggd barnomsorg. Många föräldrar eftersträvar givetvis detta. Självklart är skolorna i Emmaboda viktiga, jag tänker då på Bjurbäcksskolan där låg- mellan och högstadiet ingår och gymnasiet Vilhelm Moberg med sitt flaggskepp Industriprogrammet. Men minst lika viktiga är skolorna i ytterområdet och där har vi det väl förspänt då vi har två av skolorna nyrenoverade nämligen Johansfors som renoverades i början på 2000-talet och Vissefjärda som är i sluttampen av sin renovering. Det är två mycket bra skolor med bra och ändamålsenliga lokaler. De två andra skolorna är Lindås som är i behov av en upprustning och Långasjö som har bra verksamhet och lokaler. Det är även viktigt med engagemang bland föräldrarna för de är viktiga som pådrivare och samtalspartners för oss politiker.

Sen gäller det att ha en väl fungerande äldreomsorg som motsvarar våra äldres behov. Det är nog många äldre som kan tänkas flytta ut till lugnet här i Emmaboda men då måste hemtjänst och det sociala funka och det gör den i stort utsträckning i vår kommun. Det handlar om tryggheten för våra äldre att kunna ha en meningsfullt liv och få den hjälp de behöver av kunnig och engagerad personal. Det är även viktigt att de finns boende för de äldre. Vi har fyra äldreboende i kommunen och de är jämt i stort sätt fullbelagda . Det planeras för ytterligare lägenheter för äldre i Lindås för det kommer vara ett stort behov av det i takt med att vi blir allt fler äldre i framtiden. Allt är inte frid och fröjd inom äldreomsorgen, det kan alltid bli bättre. Men jag tror ändå att vi ger de äldre en bra omsorg.

Vi måste kunna erbjuda boende för de som vill flytta in till Emmaboda kommun. Det handlar om både ändamålsenliga lägenheter men även villor behöver byggas. I dag tycker jag man bara tänker på hög standard i lägenheterna och sjönära tomter och då blir hyrorna och priserna därefter och det innebär att många är utestängda från bostadsmarknaden. Det ska finnas variation på boendet där även studenter och andra ska ha råd att bo. Det är ju ofta de unga studenterna som flyttar närmare utbildningen och det är inte alls säkert att de någonsin flyttar hem igen efter avslutande studier. EBA ger studentrabatt på 20% av hyran för de som studerar i Växjö, Kalmar, Karlskorna och i gymnasiet i Emmaboda och dessutom får man Juli månad hyresfritt. Det byggs i Emmaboda. På två ställen har det lokala bostadsbolaget EBA byggt nya lägenheter. Fina hyreshus med fin standard och det är bra tryck på dessa lägenheter. Man bygger även utanför tätorten och på de befintliga fastigheterna så gör man upprustningar där de behövs och satsar mycket på att utemiljön ska vara vacker och lockande.

Kommunikationer är också jätteviktigt för både oss som bor här och för de som vill flytta in till kommunen. Det är det jag känner att de brister i vår kommun. Emmaboda är en järnvägsknut där Kust till Kust banan möts eller delas berorende på vilket håll man kommer. Det finns direkt tåg till Göteborg, Malmö och Köpenhamn. Hoppar man på Stockholmståget i Alvesta når man snabbt huvudstaden på några timmar. Åt andra hållet når man Kalmar på en halvtimme och Nybro på en kvart. Problemet med att ta tåget till Kalmar är att det sista tåget hem från Kalmar en lördag går kl 17.08 och det är ju oacceptabelt tycker jag. Man vill kanske gå på teater i Kalmar eller någon konsert men då får man ta bilen i stället om man inte vill vänta till kl. 2.15 får då går nattbussen hem. Vår akilleshäl är bansträckningen till Karlskrona som är i stort behov av upprustning och det är inte lätt att få banverket att satsa på den sträckan. Det innebär att den sträckan trafikeras oftast med buss. För oss i Emmaboda är det jätteviktigt att rusta upp sträckan så snabbt som det är möjligt innan någon får för sig att lägga ner sträckan. Men lika viktigt som det är att kunna resa till exempelvis Malmö, Stockholm på ett smidigt sätt med tåg lika viktigt är det att kunna resa inom kommunen. Som det är i dag är det jättesvårt att på ett smidigt sätt åka in till Emmaboda med buss om man inte är på väg till jobbet. Arbetarbussar finns på morgonen och på eftermiddagen. Men vill du t ex gå på bio en kväll i Emmaboda så är det omöjligt eftersom det inte går några bussar.

Men jag vet samtidigt att det är på gång med ett flexbuss system där man som resenär kan ringa och boka en buss och kan åka i stort sätt när man vill. Det skulle vara ett lyft för vår kommun att få ett sånt system och ett fungerande kollektivtrafik. Hoppas att denna system kan sjösättas under nästa år.

Fritid och kultur är också viktigt för nyinflyttade. Vi har ett rikt föreningsliv i kommunen där man i stort sätt kan hitta den förening som intresserar en. Kulturen är ju utbrett med både teater, musik, hantverk och glasindustrin så klart. Sen bor vi i Vilhelm Moberg land och hans böcker och miljö präglar kommunen.

Det var några punkter som är viktiga för Emmaboda kommun att bedriva för att locka folk att stanna kvar och locka folk att flytta in till oss. Men det som är ändå det allra viktigaste är att vi som bor här pratar gott om vår kommun och visar upp den för våra besökare. Vi ska vara ambassadörer för kommunen och vara stolta för det vi har och kämpa för att få det vi så väl behöver. För hur ska vi kunna locka hit nya invånare om vi som inte bor här trivs och pratar gott om vår kommun. Jag är övertygad om att Emmaboda kommun har potential att växa, det gäller bara att bryta trenden och få positiva vibbar för kommande arbete i denna för oss så viktiga fråga.

Inga kommentarer: