torsdag, oktober 18, 2007

Lars Ohly i partiledarebatt

- Det är rea på gemensam egendom. Allt ska bort! Med dessa ord inledde Lars Ohly sitt anförande i riksdagens partiledardebatt igår. Tema för dagen var privatiseringarnas effekter.
Ohly anklagade regeringen för att kapitulera inför marknaden och stå för en omodern bostadspolitik.


- Vi i Vänsterpartiet har föreslagit att det ska byggas 20 000 nya hyresrätter om året under tio år, konstaterade Ohly.

I ett skarp replikskifte med Maud Olofsson debatterades regeringens subventioner till överklassnära tjänster. Maud Olofsson menade att denna subvention är en jämställdhetsreform och att hushållsnära tjänster tidigare varit förbehållet överklassen, men att det ändrats med regeringens politik.

- Nu är det vanliga familjer med barn som behöver hjälp med vardagspusslet som köper de här tjänsterna. Lars Ohly kontrade med sin sammanfattning av regeringens politik:

- Det ska löna sig att vara rik och det ska kosta att vara fattig. De överklassnära tjänsterna kommer även med skattesubvention bara att efterfrågas av de allra rikaste. Lars Ohly föreslog istället att pengarna skulle satsas på äldreomsorgen så att resurserna kan fördelas efter behov istället för plånbok. Lars Ohly avslutade sitt anförande med att konstatera att privatiseringarna hotar demokratin.

- Vi kan använda ägandet för att uppnå regionalpolitiska mål, miljöpolitiska mål, klassutjämning och utjämning av inkomstskillnader mellan kvinnor och män. När det offentliga ägandet minskar, då överlåts den makten till ett fåtal privata aktörer.

Inga kommentarer: