torsdag, oktober 11, 2007

Trafiken mellan Emmaboda och Karlskrona är hotad

I många år har vi i Emmaboda kommun kämpat och tjatat för att tågsträckan mellan Emmaboda och Karlskrona ska rustas upp. Hela tiden har vi blivit lovade av banverket att detta ska åtgärdas för att senare återigen skjuta upp renoveringen till framtiden. Så sent som i våras så var det glädjebesked om att Banverket skulle tidigare lägga upprustningen av tågbanan men nu är det 2015 som gäller. Vi i Emmaboda har varit oroliga för att denna sträcka ska läggas ner om man hela tiden skjuter upprustningen till framtiden.

I går så kunde man läsa i våra lokala medier att fortsatt tågtrafik mellan Emmaboda och Karlskrona är i farozonen eftersom rikstrafiken ger ekonomiskt stöd till trafiken på banan i ett år till, men sedan är det slut. Efter det så ligger ansvaret på Banverket och regionerna. Då är risken väldigt stor att man kommer lägga ner sträckan och trafikera den med buss istället för tåg och även den kommer säkert att frågasättas i framtiden.

För oss i Emmaboda är det jätteviktigt att bibehålla tågtrafiken mellan Emmaboda och Karlskrona. Detta gäller bokstavligt talat om Emmabodas överlevnad som järnvägsknut. Det var alltså en mörk dag i går för oss i Emmaboda kommun. Det känns hopplöst när alla pratar om viktigen av kollektivtrafik för miljön skull så går man i denna riktning istället och pratar om nedläggning av tågsträckor. Nej nu måste det vara vår tur för infrastruktursatsning och en tidigareläggning av renoveringen av sträckan Emmaboda-Karlskrona. Vi i Emmaboda kommun kommer fortsätta att kämpa för detta.

Inga kommentarer: