tisdag, oktober 16, 2007

De riktiga fotbollshjältarna

Sverige är på väg mot sin femte raka mästerskap i fotboll och det är imponerade av Svenska landslaget att nästa år ännu en gång förgylla en sommar för oss fotbollstokiga. Vi slog Lichtenstein i lördags på bortaplan med 3-0 och vi gladde oss med rätta över Sveriges spel.

Fotbollsvärlden är uppdelad mellan de landslag som har proffs som tjänar massor av pengar till landslag som om man slår i hop vad hela laget tjänar inte ens kommer upp i Zlatan Ibrahimovic lönenivå. Trots detta spelar dessa med samma passion som mångmiljonärerna. De vet att de aldrig någonsin kommer att komma i närheten av ett mästerskap men ändå ställer de upp i alla kval. Hur tänker t ex. San Marinos landslag när de ställs mot t ex.Tyskland. Man vet att de kommer släppa in många mål. Hur går snacket innan avspark eller vid halvtid? De har mötts i årets EM kval-grupp D där det blev San Marino-Tyskland 0-13 och Tyskland- San Marino 6-0.

San Marino har spelat 10 kvalmatcher och har 1-50 i målskillnad och så klart inga poäng. Målet kom den 7 februari mot Irland då Marani kvitterade Irlands ledning till 1-1 i den 86 min. Men Irland lyckades ändå vinna matchen efter ett segermål på övertid.

Andra lag som har det jobbigt i kvalsammanhang är Andorra. De har spelat nio matcher och har samtliga förluster och målskillnad 2-36. Målen kom mot Israel borta den 6 september 2006 då Fernadez reducerade till 1-4 i den 84 minuten. Mål nummer två kom den 22 augusti i år då Silva kvitterade till 1-1 i den 87 minuten, dock lyckades Estland göra 2-1 innan full tid.

Det tredje laget som står på noll poäng är Färöarna. Man har spelat 10 matcher och har 3-35 i målskillnad. Målen kom först mot Georgien borta 28 mars i år då Jacobsen reducerade till 2-1 i den 57 minuten. Matchen slutade 3-1. Jacobsen var framme igen och gjorde mål mot självaste världsmästarna Italien då han hemma i Torshamn den 2 juni i år reducerade till 1-2 i den 77 minuten. Matchen slutade så. Även mål tre för Färöarna gjorde Jacobsen och på nytt var det en 1-2 reducering, denna gång borta mot Litauen 12 september och målet kom i den 90minuten.

Sveriges senaste motståndare Lichtenstein har faktiskt skrapat ihop 4 poäng på 10 matcher. Målskillnad 5-28. Segern kom den 8 mars då man slog Lettland hemma med 1-0 efter mål av Frick. Sen spelade man 1-1 borta mot Island, målskytt Rohrer.

Det finns fler sk "blåbärsnationer" men jag nöjer mig med dessa. Nu kanske några tror att detta är ett hån mot dessa lag. Men det är precis tvärtom, det är en hyllning till dessa fotbollspelare som vet att man inte har någon chans men ändå ger allt i matcherna. De är de riktiga fotbollshjältarna långt i från glamour och feta lönekuvert