lördag, juli 21, 2007

Samhall uppropet

Sedan några veckor tillbaka pågår Samhalluppropet. Initiativtagarna är tre som har jobbat på Samhall. En gör det fortfarande Håkan Bäcker och de två andra Mikael Nilsson och Johnny Olsen har gjort det. Alla tre drabbades hårt av Samhalls Emmaboda nedläggning i början på året och har genom olika aktioner kämpat för att få upp debatten om Samhall på dagordningen. Man har mailat till berörda politiker som arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin (m), Statsminister Fredrik Reinfeldt (m), f.d. Statsminister Göran Persson (s) , Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin och vänsterledaren Lars Ohly. Ohly är den enda som har varit och besökt Samhall i Emmaboda och det var i december i fjol. Man har skrivit till Samhalls VD Birgitta Böhlin med en önskan att få träffa henne och att hon ska få en egen uppfattning om situationen för de anställda i Emmaboda. Men utan resultat.

Man häpnar över Samhallsledningens brist på engagemang i denna fråga. Man har från ledningen sida fört de anställda bakom ljuset. Man påstår att nedläggningen av Emmaboda gjordes av ekonomiska skäl och det var brist på utvecklande jobb. Innan sa man att det inte var några ekonomiska skäl till nedläggningen. Jag vet inte om VD´n är vilseledd eller om hon tror att bara för att man är arbetshandikappad så är man dum i huvudet och inte begriper vad som händer och sker. Har man ett funktionshinder har man inte alltid ork att kämpa. Man kan ha ont eller ha andra begränsningar som gör att man hindras att kämpa vidare. Då är det lätt att de blir undanskuffade. Både Mikael Nilsson, som för övrigt är min partikamrat och f.d. ordförande i Metallklubben på Samhall i Emmaboda och Johnny Olsen som var vice ordförande har fått samtal hem från f.d. arbetskamrater som inte orkar mer och är väldigt förtvivlade över sin situation. En del av dem som jobbade i Samhall, Emmaboda är sjukskrivna, andra är på väg att få förtidspension medan andra har fått arbete på enheterna i Lessebo och Nybro som innebär att man får pendla och har man ont är det inte alltid så enkelt som man tror. I Lessebo har anställda genat över en obevakad järnvägsövergång för att överhuvudtaget komma fram till företaget i tid. Går man den ordinarie vägen hinner man inte fram i tid med löneavdrag som påföljd. Nu har banverket satt stopp för denna livsfarliga genväg och helt plötsligt lyssnar företaget. Annat var det när fackklubben redan i vintras påpekade samma sak då struntade Samhall i deras vädjan. Men att sätta in transport är inte företaget intresserad av. Enligt områdeschef Tomas Persson så är det inte Samhalls ansvar att fixa det, vilket man absolut kan ifrågasätta. I Nybro finns dock transport från stationen till företaget. Det fixade facklubben i Emmaboda åt sina medlemmar och andra efter hårda förhandlingar med företagsledningen.

Nu har man alltså startat ett upprop som syftar till att skapa opinion som finns men inte alltid syns, både för de som jobbar och allmänheten. Man menar mycket riktigt att Samhall inte fullföljer sina uppdrag som är bl a att ge arbetshandikappade människor ett arbete som är anpassade till respektive handikapp. Samhalls ska finnas där behoven finns. Genom att uppmana allmänheten att maila till arbetsmarknadsministern Sven-Otto Littorin, som har det övergripande ansvaret, hoppas man få upp denna fråga så högt upp som möjligt. Samhall AB är ju statligt ägt så visst borde staten kunna aggera och få Samhall till baka på rätt spår igen.
Man har fått en stor respons på detta upprop av olika medier och även allmänheten har varit väldigt positiv. Radio och tidningar har varit i kontakt med dessa tre och nyss har Aftonbladet debatt hört av sig och bett Mikael Nilsson skriva en debatt artikel om detta, vilket han har gjort och skickat.

Jag är imponerad av dessa tre kamraters kampvilja och envishet. Det är inte lätt och kämpa på det här sättet och under dessa omständigheter. Men de gör det för sin egen skull men inte minst för alla sina kamrater skull som inte gör sin egen röst hörd.

Jag uppmanar alla att skriva på uppropet genom att maila den till Sven-Otto Littorin. Du finner uppropet genom att klicka på länken här nedan . Sen står det klart och tydligt hur man mailar den vidare.


Samhall uppropet

1 kommentar:

Anonym sa...

Tack Nicke det bra skrivet ett tips är att du anger denna länk istället då ser besökarna på samhall-uppropet att du länkar och har skrivit nåt om det

http://mikael-nilsson.blogspot.com/2007/07/upprop-till-littorin-ang-samhalls.html

mvh
Mikael