onsdag, juli 18, 2007

Hammarby IF- Kalmar FF 1-0

Hammarby gör säsongen bästa insats när Kalmar FF besegrades på Söderstadion med 1-0. Med härligt snabbt passningsspel i djupled och rörliga grönvita spelare så sårade man gång på gång Kalmars backlinje. Övertaget speglade matchbilden där Hammarbyspelarna var hungrigare än ett passivt Kalmar i första halvlek. Första målchansen fick dock KFF då Cesar Santin efter fem minuter sköt ett lurigt skott som den utmärkte Bajenmålvakten Benny Lekström motade till hörna. Annars hade inte Benny så mycket att göra under första halvlek. Hela laget var delaktig i anfallsspelet t o m backarna Jose Monteiro och Christian Traoré var ute på offensiva äventyr. Mittfältarna firade triumfer mot sina Kalmar motsvarigheter där Harris Laitinen gör en underbar match. Rörlig och viljestark och med oerhörd spelglädje visade Harris att han är en fullmogen allsvensk spelare. Erkan Zengin huserade på kanten och slog fina inlägg till anfallarna som så när hade resulterat i mål. Men Kalmarmålvakten Peter Wastå är en stabil målvakt som stod allt som oftast rätt i sin position.

I mitten av halvleken kom Kalmar tillfälligt in i matchen och skapade lite oro i Hammarby. Men det var Hammarbys halvlek och när Sebastian Castro-Tello fintande bort Kalmarbacken Joachim Lantz med en underbar fint och hade ett skottläge trodde jag på målljubel men skottet går rakt in i Wastås famn. Sen kom det förlösande målet i den 30 minuten då Paulinho, i kamp med några Kalmarbackar, slog ett fint inlägg som Petter Andersson sätter pannan på bollen och nickar in den otagbart bakom Petter Wastå. Ett härligt och vackert mål som var fullt rättvist i detta läge. Att få första målet mot Kalmar är av stor vikt så det var väldigt viktigt mål som Petter gjorde. Men Paulinhos inlägg var av hög klass och det var hans mål med. Nu kunde Hammarby spela mer avslappnad och säkert och låta Kalmar FF jaga boll. I slutet av första halvlek kommer en omdiskuterad situation då Kapten Suleyman Sleyman ger Cesar Santin en riktig hockeytackling som resulterade i att Santin blev liggande. Han kommer visserligen upp på benen igen men byter sen i paus. I mina ögon så kom Sleyman för sent i närkampen och onödigt hårt mot Santin. Sleyman ska vara glad att det bara blev ett gult kort för den förseelsen. Första halvlek till ända och med en fullständig rättvis 1-0 ledning går Hammarby till pausvila.

Andra halvlek försökte Kalmar komma upp på Hammarbysplanhalva men man lyckades endast sporadisk skapa något. Bajen spelade med ett stort passningstålamod där man inte stressade iväg något och framför allt med säkra passningar som gjorde att man hade ett stort spelövertag. Men offensiv lusta hade laget fortfarande och det var backen Jose Monteiro som hade en underbar soloräd in i Kalmar straffområde där han dribblade av några Kalmariter och fick på en bra träff som dock täcktes av ett Kalmarben. Trots ett stort spelövertag så var man ändå nervös för det stod ju bara 1-0 och Kalmar skapade några farliga hörnor som kunde ha resulterat i mål. De är väldigt farliga i sina fasta situationer som de skapar tack vare sin längd och styrka. Men Hammarby reder ut dessa situationer med tur och skicklighet.

I den 74 minuten bytts Erkan Zengin ut och in kommer Charlie Davies. På de 15 minuterarna Davies är inne skapar han några jättelägen att göra mål. Han visar prov på en underbar teknik och hans härliga klack till Castro-Tello som i sin tur sköt bollen mot Kalmar mål men Wastå räddar. På returen stormar både Paulinho och Davies fram och båda stör varandra och jag vet inte vem som får en tå på bollen men den tvingar Kalmarmålisen till en bra räddning nere i stolproten. Så i slutminuterna får Kalmar en hörna som Henrik Rydström slår. Viktor Elm når högst men bollen går i stolpen. Där var det nära Kalmarmål. I efterföljande situation är Paulinho så när att punktera matchen när Davies frispelar honom, men Kalmars för dagen bästa spelare Petter Wastå täcker undan bollen. Hammarbys sista byten sker de sista minuterarna då Castro-Tello i den 88 minuten byter med Joakim Jensen och Paulinho bytte med Gunnar Thor Gunnarsson på övertid. Men matchen slutar 1-0.

Sammanfattningsvis tycker jag att hela Bajen ska ha beröm för sin insats. I dag spelade vi som ett lag med energi, vilja, passningstempo och aggressivitet. Alla lagdelar från målvakt till anfallare gör en stabil och gedigen insats. Hammarby såg hungriga ut och laddningen och revanschlustan för förra onsdagens förlust i Kalmar var stor. Tränare Tony Gustavsson var jättenöjd efter matchen. En taktisk triumf var detta enligt Tony och det var precis vad det de var. Man gav inte mycket utrymme för Kalmars spel som för dagen såg bleka ut. Misstagen från förra matchen eliminerades och spelet funkade på ett utmärkt sätt. Nu är Hammarby åter med i toppstriden tack vare denna sköna seger mot Kalmar. Nu är det två veckors uppehåll för Hammarby som återigen spelar i allsvenskan den 1 augusti då Malmö FF kommer på besök till Söderstadion. Men innan dess väntar två matcher i Intertoto mot Holländska Utrecht med första matchen nu på söndag hemma.