torsdag, juli 05, 2007

Helsingborg IF- Hammarby IF 4-2

Hammarby förlorade gårdagskvällens match i Helsingborg med 2-4 efter 0-1 i halvlek. Matchen var märklig ur många synvinklar där första halvlek var ett stort övertag från hemmalaget sida som åt upp Hammarby efter 20 minuter efter en rätt så bra start av Bajen. Men sen blev Hammarby ärligt talat utspelta av ett rörligt, snabbspelande och aggressivt Helsingborg. Kanske tog hårda matchandet ut sin rätt för Bajen. Man såg nämligen inte pigga ut i början av matchen. Man hade svårt med Helsingborgs passningsspel och uppspel. Det var darrigt i Hammarbys försvar och kommunikationen mellan målvakt Hellström och backarna var inte bra. Erland Hellström försökte komma in i matchen med ett par utboxningar och han lyckades till en början. Helsingsborgs hörnor och frisparkar var ett ständigt orosmoment för Hammarby. Det var också en fast situation nämligen en hörna som gav hemmalaget ledningen i den 39 minuten. Det var mittfältaren Smair Beloufa som kom upp högst upp och fick pannan på bollen som gick in i mål. Helt rättvist och väntat i det läget. Första halvlek kan vi glömma fort för Hammarby skapade ingenting framåt förutom Harris Laitinens solodribbling som höll på att friställa honom i slutet av första halvlek. Han dribblade av flera Helsingborgare innan det blev för omständlig så chansen rann ut.

Andra halvlek så förväntade man sig ett annat Hammarby från start. Men tyvärr krossades den förhoppningen redan efter fem minuter då Razak Omotoyossi klipper till och skottet tar på Emil Johanssons fot och får en otäck fart som helt ställer Erland Hellström i målet och Helsingborgarna kan jubla för sitt andra mål. Men ändå märker man en viss skillnad på Hammarby som sakta med säkert började äta sig in i matchen Vi skapar en dubbelhörna som tyvärr inte resulterar i något mål. Harris Laitinen har ett bra skott som målvakten i Helsingborg Daniel Andersson räddar. Erkan Zengin byttes ut till förmån för Sebastian Castro-Tello.

Tyvärr slarvar Emil Johansson med en riktig indianpassning som Henrik Larsson snappar upp och precis innan straffområdslinjen så fälls han av Christian Traoré. Larsson tar själv hand om frisparken och slår den i Hellströms ena hörn till 3-0 efter 56 minuter. Nu var det verkligen ridån ner för Söderbröderna. Man fruktade att det skulle rinna iväg sista halvtimmen. Men på något sätt hittat Bajen den borttappade energin och tar över matchen spelmässigt. Den nyinsatte Sebastian Castro-Tello fixade en hörna som Emil Johansson slår och upp hoppar Sebastian Eguren och nickar i ribban. Hammarbys farligaste chans hittills. Hoppet tänds för våra Hammarbyare i den 62 minuten när Harris Laitinens fina inlägg når Castro-Tello som är helt ren till höger om målet som klipper till bollen i målvaktens bortre hörn till reducering 1-3. Emil Johansson går ut och Gunnar Gunnarsson kliver in innan Helsingborg gör avspark. Nu börjar en febril jakt på fler mål. Hemmalaget slår undan men är farliga i sina kontringar men det är Bajen som har det bästa spelet just nu.

Fyra minuter senare uppstår en kaotisk situation i Hammarbys straffområde när ett ordbyte och knuffar uppstår mellan några spelare. Jag vet faktiskt inte vad som hände mer än att Helsingborg drabbas av en utvisning när Samir Beloufa får syna det röda kortet efter att ha sparkat mot Christian Traorés underliv. Det märkliga var att domaren inte riktigt verkade ha koll på vem som fick Hammarbys gula kort. Traoré väntade sig få det gula kortet som faktiskt skulle innebära en utvisning för Bajenbacken eftersom han redan hade ett gult kort. men istället fick lagkaptenen Suleyman Sleyman för att han skulle ha gått i mellan och särat på slagskämparna. Efter den situationen buades Christian Traoré ut av hemmapubliken varje gång han rörde bollen. Det var orättvist tyckte jag eftersom det är ju inte hans fel att domaren inte verkade ha koll på situationen.

Hammarbys reduceringsjakt fortsatte med en stor frenesi. Sista offensiva bytet gör Hammarby när islänningen Heidar Juliusson bytts ut på topp av- backen Joakim Jensen. Strax efter kommer nästa reducering i den 74 minuten när Paulinho nickar in bollen i mål efter ett fint inlägg från Louay Chanko. Jakten på reducering har alltså bytts ut mot jakten på kvittering. Men någon riktigt farligt läge får vi inte förrän på slutet. Bollar lyftes helt riktigt in mot skåningarnas straffområde men bollarna nickades undan av försvaret. Helsingborg är hela tiden farliga i sina kontringar och det var nära 4-2 några gånger. Strax innan full tid kom så den stora kvitteringschansen när Hammarby får en frispark. Alla tänkbara, även Erland Hellström, är på offensivt straffområde. Tyvärr går både Hellström och Sebastian Eguren på samma boll som smiter tätt utanför stolpen. Hade de någon av de inte blivit störd av den andra tror jag nog att det blivit 3-3 för målvakten var chanslös om bollen gått inom målramen. Istället så gör McDonald Mariga i den fjärde övertidsminuten 4-2 efter ett distansskott som även blev matchen sista spark.

Att förlora en match är ingen katastrof om man bara vinner nästa match. Hammarby gör ingen bra match men man visar ändå på en stor moral när man inte ger upp. Att det kommer en reaktion på det hårda matchandet är naturligt. Det är bara att komma igen till nästa match som redan är på lördag då irländska Cork står för motståndet på bortaplan i Intertoto cupens andra omgång. Nästa allsvenska match är borta mot Kalmar FF nästa onsdag.