onsdag, juli 11, 2007

Kalmar FF- Hammarby IF 2-0

Hammarby gick på en mina i kvällens match på Fredriksskans mot Kalmar FF. Efter en mållös första halvlek så förlorade vi som precis som vanligt mot KFF, denna gång med 2-0. Första halvlek spelar Hammarby en hyfsad fotboll. Man försökte satta press på Kalmar försvaret direkt och det är en bra taktik mot Kalmar. Fast det var mest ställningskrig på mitten som gjorde att matchen blev rätt så låst och de svårt att skapa några målchanser. Hammarby hade ett jätteläge att ta ledningen i den 20 minuten då Kalmars målvakt Peter Wastå famlade med bollen och så när tappade in den efter en frispark av Louay Chanko. Minuterna innan hade tyvärr Erland Hellström slagit upp en bristning i ljumsken och fick utgå. In kommer en oprövad Benny Lekström in. Tycker ändå med tanke på omständigheterna gör Lekström en godkänd insats. Kalmar var inte speciellt farliga i första halvlek. Med i praktriken en forward på topp i David Elm hade Hammarby försvaret bra koll på Kalmars uppspel. Cesar Santin kantspel neutraliserades också. Men Hammarbys anfallsspel var även det obefintligt, det var mest spel på mitten där det stundtals blev tufft med kapningar och andra otyg. I slutet av första halvlek var Hammarby nära och ta ledningen då Petter Andersson blev nerriven strax utanför straffområdet. Vår frissparkspeciallist Louay Chanko kliver fram och drar till bollen rakt upp i kryssribban. Par centimeter lägre och Hammarby hade gått till pausvila med en välbehövlig 1-0 ledning. Återigen en vacker frispark av Chanko men oturen grinade oss i ansiktet. Hammarby gör en godkänd första halvlek och det kändes som att vi skulle kunna vinna matchen.

Hammarby startade även andra halvlek på ett bra sätt. Man försökte spela sig fram till lägen för att skapa tryck mot Kalmarförsvaret. Men Kalmar stängde av passningsvägarna på en effektiv sätt och sedan hände det som inte fick hända. Kalmar tar ledningen i den 51 minuten av den inbytte Patrik Ingelsten. Det var ett missförstånd mellan backarna Gunnar Thor Gunnarsson och José Monteiro och målvakt Lekström som gjorde att alla tre tvekade när bollen skulle iväg. Men Ingelsten tvekade inte utan snappade upp bollen och kunde rulla in den i mål med hjälp av en täckande Cesar Santin som effektivt höll undan Suleyman Sleyman från att få undan bollen. Nu när Kalmar leder är det absolut inte lättare att göra mål på dem. Hammarby fick allt svårare att skapa några målchanser när Kalmar tätade sin defensiv samtidigt som man sakta med säkert tog över matchen. Några halvchanser skapade dock Hammarby. Paulinho hade en nick strax utanför Kalmars mål och på ett inspel mot Kalmar målet så hann inte Hammarbysspelaren, som jag tyvärr inte uppfattade vem det var, ändå fram med tåspetsen. Hammarby försökte få mer offensiv när Erkan Zengin bytts in istället för Gunnar Thor Gunnarsson i den 74 minuten. Men minuten senare, knappt innan Bajenklacken hunnit sjungit sin berömda ”Öka Takten sista kvarten, Tidaholm” ramsa färdigt, så drogs rullgardinen definitivt ner när Kalmar ökar på sin ledning till 2-0. Slarv i backlinjen gav den utmärkte Kalmariten Viktor Elm fritt spelutrymme. Det var Chanko som missade sin passning till Zengin som denne Elm bröt. Han drog Monteiro och placerade bollen otagbart vid Lekströms högra stolpe. Efter målet var det bara att stänga matchen för Kalmar och det gjorde man effektivt. Hammarby kunde bara stånga sig blodiga mot KFF: s försvar och matchuret tickade fort mot 90 minuter. Det skapades inga fler målchanser utan den duktige domaren Jonas Eriksson kunde blåsa av matchen.

Ja en rättvis seger för Kalmar trots allt, även om matchen kanske hade sett annorlunda ut om Chankos frispark hade gått i mål i stället för i kryssribban för mot Kalmar är första målet nödvändigt att få. Men Hammarby känns för tunna, truppen är inte bred och vi känsliga för skador. Nu är det dags att värva lite spelare till Hammarby. Hur fasiken kan andra lag köpa spelare nu medan inget händer i Hammarby. Vi behöver förstärka i varje lagdel, det ska inte behövas skador för att styrelsen ska agera. Vi behöver bredda truppen inför hösten och framför allt inför nästa år.

Det positiva i går var publiksiffran 9747 och vi 1300 Hammarbyare som trots förlust sjöng under hela matchen och skapade en fantastisk inramning på Fredrikskans. Nu väntar returmatch mot Cork i Intertotocupen hemma på lördag innan revanschen kommer mot Kalmar hemma på söderstadion på onsdag.