Nedan kan du läsa debattartikeln i sin helhet:
Höj studiemedlet med 1 200 kronor
Tre av fyra borgerliga partier lovade innan valet att studiemedlet skulle höjas, men ingenting händer. Höjda studiemedel är viktiga för att alla ska ha råd att studera vid högskolan. Men istället så begränsar regeringen möjligheterna för arbetarklassen att söka till högre studier. De yrkesförberedande utbildningarna och lärlingsutbildningarna urholkas när eleverna fråntas behörighet till högskolan.
När regeringen inte höjer studiemedlet dras svångremmen åt för studenterna. Konsekvensen blir att fler studenter tvingas att arbeta vid sidan av heltidsstudierna. Den som inte kan få ett jobb tvingas att lägga ner studierna om man inte har ekonomisk uppbackning hemifrån. Det är omöjligt att motverka den sociala snedrekryteringen utan höjt studiemedel. Dörrarna till högre utbildning är stängda för många ur arbetarklassen.
Utbildning är ingen handelsvara, det är en rättighet. Därför måste studiemedlet höjas så att fler kan studera, kvaliteten i utbildningen öka och kunskaperna bli starkare.
2006 höjde vänsterpartiet, miljöpartiet och socialdemokraterna studiemedlet med 300 kronor i månaden. Det var ett viktigt första steg, men det är för lite pengar. Idag lever många studenter under socialbidragsnormen, de är alltså per definition fattiga. För att studenterna ska kunna klara sig på studiemedlet behöver det höjas med ytterligare 1 200 kronor i månaden.
Drygt 9 000 studenter svarade på undersökningen Studentbarometern. Undersökningen visar att mer än hälften av studenterna jobbar extra, en tredjedel anser att jobbet går ut över studierna. En tredjedel av de studerande får bidrag från föräldrarna. Hyran är en stor utgift, en tredjedel betalar över 3 500 kronor i månaden för boendet. Sveriges förenade studentkårer kräver därför att studiemedlet ska höjas. Men det struntar regeringen i.
Högeralliansens påstår att deras hjärtefråga är kvaliteten inom den högre utbildningen. Men kvaliteten blir lidande när studenterna inte kan leva på studiemedlen. Sveriges Radios Ekoredaktion redovisade en undersökning där två av tre rektorer på högskolor och universitet svarat att studenterna skulle lära sig mer om studiemedlen höjdes.
Finansminister Anders Borg menar att det är "nyttigt" att arbeta vid sidan av studierna. För det första arbetar de flesta studenter flera månader om året, på sommaren när Anders Borg och andra med arbete njuter en betald semester. För det andra menar vi att ett samhälle som satsar på kvalitet i utbildningen skjuter sig själv i foten om studenterna ska ägna dagarna åt att leta jobb för att klara ekonomin.
Regeringen gör det svårare att överleva som student, svårare att bli behörig om man valt en praktisk utbildning, svårare att komplettera betygen på Komvux, svårare att tillgodoräkna sig arbetslivserfarenhet för att komma in på högskolan. Budskapet är entydigt: barn från arbetarhem hör inte hemma på högskolorna och universiteten.
Rossana Dinamarca, riksdagsledamot och utbildningspolitisk talesperson för vänsterpartiet
Carolina Lindkvist, ordförande för Vänsterns studentförbund.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar