lördag, juli 07, 2007

Inför Cork City- Hammarby IF

Hammarby spelar i kväll första matchen i Intertoto cupens andra omgång då man spelar mot irländska Cork City på bortaplan. Hammarby ställer förmodligen upp med samma lag som mot Helsingborg senast. Det betyder Erland Hellström i mål, på backlinjen David Johansson Christian Traoré, Suleyman Sleyman och Emil Johansson. Mittfältet: Louay Chanko, Sebastian Eguren, Erkan Zengin och Haris Laitinen. På topp finns Paulinho och Heidar Juliusson.

Cork är en stad på Södra Irland och är landets näst största stad med sina 123 000 invånare i centralorten och 186 000 i storstadsområdet. Dessa siffror är från 2002. Fotbollslaget Cork City grundades så sent som 1984 och spelar sina hemmamatcher på Turners Cross med kapacitet för 8000 åskådare. Laget nådde sin första framgång 1989 då man visserligen förlorade den irländska cupfinalen efter omspel mot Derry City. Men det innebar dock att laget blev klara för UEFA cupspel. 1991 nådde man återigen cupfinalen, och förlorade återigen med 1-0, denna gång mot Bohemian FC. Trots förlusten banade denna cupfinal vägen för ett av Corks mest historiska ögonblick, då man drog tyska storlaget Bayern München i UEFA-cupen. Man lyckades spela till sig ett oavgjort resultat (1-1) hemma, men fick ge sig med 2-0 i Tyskland. Första ligatiteln kom 1993 och för första gången fick Cork delta i Europacupen. Man nådde andra omgången där turkiska Galatasaray blev försvåra. Under de nästföljande tio åren höll sig Cork City kontinuerligt i toppen av ligan, där man flera gånger slutade som 2:a eller 3:a, men hade det svårare i de internationella sammanhangen där man slogs ut av till synes underlägsna motståndare från Tjeckien, Schweiz och Ukraina 1995 höll klubben på att gå under ekonomiskt Men laget kom på fötter igen och sekelskiftet innebar en uppgång för Cork. 2004 nådde Cork kvartsfinal i Intertoto cupen. Cork City är vana vid svenska lag och har mött Malmö FF och Djurgården på senare år och har gått vidare från dessa möten. Cork City ligger för närvarande på en femte plats med 23 poäng. 6 segrar, 5 oavgjorda och 3 förluster.

Det blir en tuff match för Hammarby där man nog får inrikta sig på att klara oavgjort för att sen avgöra på hemmaplan nästa lördag. Men det är viktigt att Hammarby spelar sitt spel och inte backar hem för mycket utan störa Cork högt uppe på plan. Det gäller att vara modiga i rätt lägen och sätta chanserna när de dyker upp. Jag är optimistisk och tror på Hammarby har en chans att klara av denna uppgift.

Tips: 0-1

Inga kommentarer: