tisdag, februari 28, 2012

Välkommen enighet om insemination av ensamstående kvinnor

Vänsterpartiet välkomnar att riksdagen äntligen kommer att ta beslut om rätten till insemination för ensamstående kvinnor.

År efter år har motioner från de flesta av riksdagens partier röstats ner i riksdagen med motiveringen att det behövs en fördjupad analys.

- Äntligen slipper ensamstående kvinnor åka till Danmark eller Finland när de vill ha barn. När en ensamstående kvinna önskar insemination, då är det planerat och genomtänkt och det barnet har alla möjligheter att växa upp i en trygg och kärleksfull familj, säger Eva Olofsson, hälso- och sjukvårdpolitisk talesperson för vänsterpartiet.

- Familjer ser olika ut idag. Det är glädjande att övriga allianspartier inte längre låter det moralkonservativa KD stoppa en klar riksdagsmajoritet i denna fråga.

- Istället för att motarbeta planerade och önskade barn borde KD driva en politik som gynnar olika sorters familjer. Barnomsorg på obekväm arbetstid och höjt underhållsstöd skulle gynna ensamstående föräldrar. Delad föräldraförsäkring istället för vårdnadsbidrag skulle stärka pappors delaktighet i barnens liv, säger Eva Olofsson.

Inga kommentarer: