söndag, februari 26, 2012

Bidalite vägskäl

Vid den norra infarten till Broakulla korsar Landsvägen med vägen till Algutsboda kyrka. Där det gula huset finns i dag fanns det en gästgivargård redan på 1600-tale här gick den gamla vägen som blev betydelsefull i och med att Karlskrona anlades 1680. Därför fanns det en gästgivargård här i Bidalite som platsen heter. Här har förutom gästgiveriet även funnits en affär. Platsen är omtalad av författaren Vilhelm Moberg som i sin roman Rid i natt ger följande bild av Bidalite vägskäl.

"Salt, krut och lod kunde de icke vara förutan, de gav sig iväg på sin vådliga vandring en morgon. Skogsmännen höll sig till fästigarna (smala djurstigar i skogen)och skydde vägarna. När ljud av folk hördes, kastade de och vände som rävar i buskarna. Utan ovälkomna möten uppnådde de vägkorsningen vid Bidalite.

Här korsades vägen som gick norrut till Ekeberga (nuvarande Kosta) och Lenhovda med vägen som gick söderut till Vissefjärda och Danmarksgränsen. När oxdrifterna till Blekinge i gången tid gick fram på denna väg hade oxdrivarna haft sitt pusteställe vid Bidalites gästgivargård.. I hagen invid, där kreaturen hade rastat sig, skulle marken en gång ha legat så upptrampat av klövar som en marknadsbacke och i en grusgrop vid vägkorset skulle benen multna efter oxdrivare som, druckna och yra, funnit sin död vid parlamenten på gästgivargården."


Källa: Häftet: Johansfors- en liten guide

Inga kommentarer: