onsdag, februari 29, 2012

Gatubelysning och befolkningsfrågan dominerade politikercaféet i Boda Glasbruk

I går var det återigen dags för politikercafé, denna gång i Boda Glasbruk. Det kom ett tjugotal Bodainvånare och ca 15 stycken politiker och tjänstemän till Biblioteket i Boda. Närvarande politiker representerades från samtliga partier i fullmäktige förutom Folkpartiet och Kristdemokraterna. Närvarande tjänstemän var , teknisk chef Erling Karlsson och bildningschef Marit Persson

Ett politikercafé är helt och hållet på kommununinvånarnas villkor. Det är de som sätter dagordningen med sina frågor och funderingar och ingen av oss politiker eller tjänstemän vet vilka ämnen som tas upp. Det enda vi vet är de frågor som har lämnats in i den brevlåda som funnits på stället någon vecka innan mötet äger rum. Dessa skriftliga frågor tas med till mötet och diskuteras.

I går var det mycket om gatubelysning som kommuninvånarna hade funderingar på, Både sådana som kommunen ansvarar för och sådana som är under Trafikverkets regi. Kritik kom fram att det tar så lång tid att åtgärda trasiga lampor men kommunen kan inte göra mer än att påpeka detta för trafikverket. Skyltar och färdtjänsten var andra frågor som togs upp i går.

Den sista och största frågan som diskuterades var hur vi ska lösa minskningen med befolkningen. Det är ett problem som vi liksom många andra landsbygdskommuner brottas med. Vi var enligt Statistiska Centralbyrån den 31 december 2011, 9038 invånare i kommunen och det är en minskning med hela 148 stycken om man jämför med samma datum 2010. Vi har diskuterat många gånger hur vi ska vända på detta och mycket är gjort. Emmaboda är en kommun som satsar både på skolan, omsorgen och kulturen, vi ligger i framkant med våra bibliotek, erbjuder våra elever och omsorgstagare god mat. Vi har ett rikt föreningsliv och det är bra att både bo, pendla och jobba i kommunen med tanke på vårt läge i sydost. Vi planerar även att göra om  stationsområdet i Emmaboda till ett modernt resecentrum. Det är bara några exempel på det som görs i kommunen. Många tycker nog att det tar väldigt lång tid innan saker och ting blir gjorda. Men man måste ha respekt för de olika projektenas turordning. Det är inget som sker över en natt. Vi har bra tågförbindelser till Karlskrona, Växjö och Kalmar. Vi kan på några timmar nå två huvudstäder Stockholm och Köpenhamn med sina flygplatser samt städerna Göteborg och Malmö.  Det ger oss stora möjlighet när det gäller inflyttning och för de som redan bor här att stanna kvar. Men tyvärr ser vi inte sådana tendenser utan trots allt detta positiva fortsätter vi alltså att minska.

Boende är viktigt och vi måste erbjuda en mångfald av boende med attraktivt inre och yttre miljö.Vi kan aldrig konkurrera med att skapa en stadskänsla i Emmaboda utan vi måste ha andra värden att lägga fram. En livligare torghandel, ett attraktivt Centrum med mer affärer, döpa om Centrumtrorget, varför inte göra en tävling bland invånarna för att vaska fram ett nytt namn på torget med fina priser för de som vinner. Det skulle vara ett sätt att skapa ett gemensamt intresse hos de allra flesta för att känna att torget finns och att det är för dem. Jag personligen tycker det är ganska så fint där även om det självklart skulle kunna vara ännu finare. 

Ännu så länge har vi inte lyckats vända på befolkningsfrågan men jag lovar att alla jobbar stenhårt för att lösa detta. Men till sist måste vi som bor i kommunen vara positiva ambassadörer utan för att för den skull göra avkall på det som måste förbättras. För om vi inte själva tror på kommunen så vem i tusan ska då göra det?

Inga kommentarer: