fredag, februari 03, 2012

Algutsboda

Bilden är tagen i Algutsboda som för mig betyder mycket eftersom jag har min arbetsplats där. I byn finns det förutom äldreboendet Ekebo där jag jobbar en kyrka och en hembygdsförening. Men en gång i tiden var Algutsboda en egen kommun med affärer, bank, post, telegrafstation och skola. Kommunen som då låg i Kronobergs län omfattade hela nuvarande socknen med Eriksmåla/Åfors, Broakull/Johansfors och Boda varade från 1862 till 1969. Då överfördes kommunen inte bara till Emmaboda kommun utan man byte även län till Kalmar län.
Algutsboda kommunsvapen: Den består av ett fält av silver, två korslagda uppåtriktade blå glasblåsarpipor med anfångad röd glasmassa, i nedre vinkeln åtföljda av ett rött topografiskt barrskogstecken. Vapnet fastställdes den 25 mars 1960. Glasblåsarpiporna syftar på glasblåsning och de fyra glasbruk som då fanns i landskommunen, medan barrskogstecknet syftar på skogsbruk.

5 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Jag kollade Statistisk årsbok från 1968 (finns på nätet numera) och då hade Algutsboda 2958 invånare utspridda på 304,46 kvadratkilometer. I Emmaboda var ni 3718 som fick trängas på 15,34 kvadratkilometer.

Lasse Strömberg sa...

Jag vill också påpeka att där fanns en krut- och diversehandel som ägdes av en släkting till en av mig närstående. Huset finns kvar.

Nicke Grozdanovski sa...

Tack för upplysningen Björn. I början av 1900 talet fanns det 5000 invånare i socknen. Det har hänt mycket sen dess i bygden. Det är också en historia väl värt att berätta.

Nicke Grozdanovski sa...

Jag ser fram emot att höra mer om det Lasse :)

Björn Nilsson sa...

Jag kollade omedelbart Statistisk årsbok 1914 (första årgången) och där meddelas befolkning 4667 personer 1 januari 1913 i Algutsboda. Kommunalskatt 4,80.