torsdag, februari 02, 2012

Svensk Näringsliv kommunrankning

I går damp det ner ett vykort från Svensk näringsliv som gjorde reklam för sin nya sajt Företagsklimat.se. De rankar kommunena efter enkätsvar som de skickar ut till företagare och politiker i kommunen. Jag tycker inte det är fel naturligtvis att de undersöker företagsklimatet, det man reagerar på att Svensk Näringsliv på fullt allvar påstår att man inte gör detta av politiska skäl. Men då kan man ju undra varför man mäter vilka kommuner som lägger ut mest på entreprenad? Det är i allra högsta grad politiska beslut som en kommun fattar. Det innebär att en kommun som Emmaboda som inte lägger ut verksamhet på entreprenad hamnar långt ner på listan. Därför är det inte förvånade att Emmaboda ligger på 261:a plats av 289 kommuner i SN rankning för 2011. Är det något att lägga någon större vikt på?

Jo självklart ska vi i kommunen ha ett bra klimat för våra företag som verkar i kommunen och på den biten kan de alltid bli bättre. Men när det gäller den verksamhet som kommunen ansvarar för så har andra mätningar visat att vi är mycket bra på både skola, äldreomsorg, bibliotek och maten som serveras i våra kök. Så vår verksamhet håller god kvalité och det är kommunens främsta uppgift att ge sina kommuninvånare. Men vi kommer aldrig bli nöjda utan vi strävar efter att bli bättre och detta utan att lägga ut vår verksamhet på entreprenad. 

1 kommentar:

Mikael.R.Nilsson sa...

Man kan nog säga tack vare att vi inte lägger ut på entreprenad när man ser senaste tidens missförhållanden i de privatdrivna där vinstintresse går före humanitet och sunt förnuft! Dessa frågor som jag ser på lappen visar inte om företagsklimatet är bra. Utan är ett försök att alltid framställa att kommuner är bra som lägger ut sin verksamhet. Ja sen få vi se skandal efter skandal i media. Skillnaden är att Emmaboda tar ett ansvar att inte lägga ut verksamhet att göra vinst på. Då tycker jag vi ska vara glada ligga på den plats vi gör! med anledning av frågeställningen lägger ni ut på entreprenad?