söndag, februari 12, 2012

Elin Melander

Förbundsordförande för Vänsterns Studentförbund (VSF) Elin Melander hälsningstalar till Vänsterpartiets kongress. VSF bildades 1998 och organiserar studenter och doktorander vid universitet och högskolor, samt folkhögskoleelever för socialism och feminism. Förbundet har växt fram i takt med att alltfler från arbetarklassen fått möjlighet att läsa vidare på högre utbildning. VSF har sedan grundandet försökt att organisera studenter på en bred vänsterplattform, där man sett mer till det som man haft ideologiskt gemensamt än det som skiljt varandra åt. Förbundet har genom sin korta historia försökt att arbeta nära den etablerade arbetarrörelsens fackliga och politiska organisationer.

Hon belyste studenternas villkor i dag med stora omkostnader på boende och studentlitteratur. Det betyder att många studenter tvingas jobba för att få i hop till sitt uppehälle och studier. Detta skapar stress och oro för studenterna. Hon berättade att VSF ska han en ny kampanj i vår som heter "Utbildning är en rättighet inte en handelsvara". Kampanjen består av tre krav. Det första kravet är ett avgiftsfritt universitet. Numera har vi i Sverige avgifter för utomeuropeiska studenter. Det har inneburit att andelen utomeuropeiska studenter har minskat drastiskt. Detta är inte bara djupt orättvist utan utgör också ett allvarligt avsteg från principen om en avgiftsfri utbildning. I andra länder där den här typen av avgifter har införts har man så småningom även infört avgifter för inhemska studenter. Avgifterna för utomeuropeiska studenter måste avskaffas. Ett avgiftsfritt universitet handlar också om att avskaffa de mer dolda avgifterna som höga biblioteksavgifter, administrativa avgifter, eller höga privata utgifter för obligatoriska moment på vissa utbildningar.

Det andra kravet i kampanjen är Fri kurslitteratur. VSF tillsammans med oss är väldigt kritiska mot att stora bokförlag gör vinst på att vi studenter tvingas lägga tusentals kronor per termin på kurslitteratur. Det finns undersökningar som visar att bara hälften av alla studenter upplever sig ha råd att köpa kurslitteraturen till sina utbildningar. Vårt krav är att alla högskolor skall lägga upp de läroböcker som de producerar avgiftsfritt på internet och att övriga böcker ska finnas tillgängliga till alla på de berörda utbildningarna.

Det tredje kravet är studielön istället för studielån. VSF vill precis som oss ha ett system där man betalar för den utbildning man har fått genom skattesystemet. Studielånet slår mycket hårdare mot de som har utbildat sig till lågavlönade lärare eller sjuksköterskor än mot högavlönade ingenjörer eller ekonomer.

Trots de inhemska probelem orkar VSF blicka ut över världen. Hon nämnde att under de senaste året har människor runt om i världen gett sig ut på gatan i stora folkliga protester och att studenter har deltagit i många av dessa protester. I England har studenter lett stora protester mot högerregeringens massiva nedskärningarna i den offentliga sektorn och chockartade höjning av studieavgifterna. Studentprotesterna i Chile är i en klass för sig, utifrån kravet på gratis utbildning har studenterna i Chile under det senaste året genomfört över 50 demonstrationer med ibland uppåt 500 000 deltagare. Trots högerns våld och mordhot – leder de chilenska studenterna protesterna mot nyliberalismen med ett mod som ger oss i Europa den energi och inspiration som vi behöver i vår kamp.

Det är med stolthet man kan konstatera att vänsterkrafterna är aktiva i studentrörelsen och att de gör skillnad och är många studenters hopp om en harmonisk utbildningstid.



För att läsa hela hennes tal klickhär och för att besöka Vänsterns Studentförbund klicka här:

Inga kommentarer: