måndag, februari 13, 2012

19 års sorg är över

Gabons huvudstad Libreville har en märkligt central plats i Zambias fotbollshistoria. Det är på den platsen som mardrömmen ägde rum 1993. Och det är på den platsen som en lycklig dröm blev verklighet igår.

Den 27 april 1993 var Zambias landslag på väg till Dakar i Senegal för att spela match i VM-kvalet. De mellanlandande i Gabons huvudstad Libreville där planet skulle tankas om. Längre kom de aldrig,planet kraschade i vattnet strax efter starten. Den officiella utredningen visade att det var en kombination av ett instrumentellt fel och pilotens trötthet som orsakade katastrofen. Totalt dog 30 personer. Hela Zambias fotbollslandslag dog. Alla utom en.

Kalusha Bwalya vann 1988 priset som Afrikas bäste spelare och var den överlägset största stjärnan i Zambias trupp. Han spelade till vardags i PSV Eindhoven och skulle därför möta upp sina lagkamrater direkt i Dakar. Men hans lagkamrater kom ju aldrig, och han var därmed ensam kvar som representant för Zambias fotbollslandslag.

Året efter kraschen lyckades Zambia med det omöjliga. Nästan. Med Bwalya i spetsen hade de lyckats forma ett nytt lag och kunde ta sig hela vägen till finalen i Afrikanska mästerskapet som spelades i Tunisien. Men Bwalya, med nummer 11 på ryggen och kaptensbindeln runt vänsterarmen, fick aldrig lyfta bucklan. Nigeria vann finalen med 2-0.

Men går blev drömmen sann när Zambia vann finalen i den Afrikanska mästerskapet mot favoriterna Elfenbenskusten på straffar efter mållösa 120 minuter. Det var deras första titel och den kunde inte vinnas på en bättre plats än Libreville 19 år efter tragedin.

Inga kommentarer: