onsdag, februari 08, 2012

Är du beredd att jobba för lägre lön?

Den borgerliga kommunen i Sollentuna har varit på tapeten i riksmedia pga. att de föreslår sänkta löner för ungdomar. Deras motto är som folkpartisten och ordförande för utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Sollentuna kommun Anders Morin säger:

"Det är mycket bättre att komma in på arbetsmarknaden och få en ganska låg lön, än att stå utanför och inte få någon lön alls."

Har man den inställningen så har man kapitulerat för dagens problem. Signalerna från högerhåll är att de saknar andra idéer på hur man ska få in ungdomar i arbete. Man vill göra det billigare för företagen att anställa ungdomarna genom att bl. a att ge dem sämre löner. Signalen från samhället är att ungdomarna ska vara glada för att de överhuvudtaget får ett jobb, vi är snart tillbaka i ett samhälle där arbetarna stod med mössan i hand och bad nästan om ursäkt för att de sökte jobb.

Ungdomar har också framtidsdrömmar, man vill kunna försörja sig själva, bilda familj och flytta hemifrån. 8000 efter skatt som Sollentuna vill ge ger inga sådana drömmar utan mer än frustrationsliknande tillstånd. Det som är det allvarliga med Sollentuna är att detta är en kommun som är offentlig driven som kommer med sådana här förslag. Man ska även driva denna fråga i Kommun och Landsting så att detta blir en arbetsgivare norm i det offentliga arbetslivet.

Detta är högerns lösning på ungdomsarbetslösheten att vi ska konkurrera med låga löner och otrygga arbetsvillkor. De som kommer med sådana här förslag kommer oftast från politiker med välbetalda jobb eller höga arvoden. De ska ställa sig i spegeln och fråga den de ser där om han eller hon är beredd att jobba heltid på 8000 kr i månaden. Svaret blir nog säkert ja om de blir arbetslösa men det tror jag bara är humbug. Ingen vill bli klassade som att det arbete man utför är viktigt men man får inte den avtalsenliga lön för det viktiga arbete som man utför. Nej, detta är helt fel väg att gå för även unga behöver trygga avtalsenliga löner som man kan leva på

2 kommentarer:

Jan Wiklund sa...

Helt i linje med deras näringspolitik i övrigt, där den enda idén är att stödja lågteknologiska branscher som städning och restauranger.

Förr uttryckte Sverige sin solidaritet med tredje världen - nu ska vi bli ett tredjevärldenland själva. Det går framåt!

Nicke Grozdanovski sa...

Absolut är det så. Detta är klassisk högerpolitik oavsett om de kallar sig nya moderater, folkpartister, Centerpartister, Kristdemokrater, Fan och hans mormor. De är samma gamla politik.