onsdag, mars 31, 2010

Vänsterpartiet kräver 9.1 lärare på 100 elever

Enligt ny statistik från Skolverket för läsåret 2009/10 minskar lärartätheten i skolan igen. Precis som Vänsterpartiet befarade drabbas nu skolan och dess elever av nedskärningar på grund av den ekonomiska krisen och lågkonjunkturen. Det är samma sak som hände under 90-talskrisen och vars effekter skolan fortfarande inte har hämtat sig från.

- Lärartätheten måste öka för att kunna minska klasserna och anpassa undervisningsgrupperna till elevernas behov. Mindre klasser ger bättre kunskaper och det gäller särskilt de elever som har störst behov av hjälp och stöd, säger Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson för Vänsterpartiet.

Vänsterpartiet vill anställa fler lärare för att öka lärartätheten från dagens 8,2 lärare per 100 elever till 9,1 lärare per 100 elever.
- En hög lärartäthet med behöriga lärare är en viktig fråga oavsett om man ser det ur ett välfärdsperspektiv, ett jämlihetsperpektiv eller kunskapsperspektiv. Vi vill att Sverige ska ha världens bästa skola. Då kan man inte hela tiden minska antalet lärare, säger Ulla Andersson.

Inga kommentarer: