tisdag, mars 02, 2010

Stöduttalande för de turkiska arbetarna

Den turkiska fackliga konfederationen uppmanade för ett par veckor sedan arbetarrörelsen till en generalstrejk till stöd för arbetarna inom sprit- och tobaksfabriken TEKEL.

Sedan i december 2009 har den turkiska staten varit sysselsatt med att privatisera TEKEL vilket har lett till många av de anställda har fått sparken när fabriken successivt börjat läggas ner. De har erbjudits tillfälliga jobb med osäkra anställningar och lägre lön.

I protest genomför hundratals personer från landets vänsterpartier och arbetare hungerstrejker. Den turkiska staten har gjort sitt bästa för att tysta ner protesterna.

Premiärminister Erdogan, som är partiledare för det konservativa regeringspartiet AKP, har kallat strejken "orättfärdig" och "ideologisk".

Turkiet har fällts i Europadomstolen för kränkningar av de mänskliga rättigheterna för övergrepp i samband med tidigare strejker.

Vänsterpartiet sympatiserar med arbetarnas rättmätiga kamp för sina fackliga rättigheter samt stödjer deras strejk mot privatiseringar och avregleringar.

Inga kommentarer: